Digitalna transformacija neminovna za razvoj preduzeća

Srna
Foto: ilustracija

MODRIČA - Digitalna transformacija privrednih subjekata neminovna je za razvoj i konkurentnost preduzeća iz Republike Srpske na domaćem i tržištu u inostranstvu, ocijenjeno je na konferenciji "Privreda u fokusu" održanoj danas u mjestu Skugrić kod Modriče.

Pomoćnik ministra za razvoj malih i srednjih preduzeća u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske Rajko Lajić rekao je da je u procesu digitalne transformacije resorno ministarstvo do sada podržalo 19 projekata u ukupnom iznosu od 257.400 KM.

"Ministarstvo je u prethodnoj godini obezbijedilo 7.000.000 KM za nabavku savremenih mašina i opreme preduzećima u oblasti prerađivačke industrije", rekao je Lajić novinarima. On je naveo da je za digitalnu transformaciju zainteresovan veliki broj izvozno orijentisanih privrednika, zbog čega je za ovaj proces u narednom periodu planirano 15.000.000 KM.

Lajić je naveo da će Ministarstvo nastaviti projekat u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, Razvojnom agencijom Srpske, lokalnim zajednicama i privrednicima zainteresovanim za digitalnu transformaciju. U radu konferencije učestvovali su predstavnici Privredne komore Srpske, Centra za digitalnu transformaciju, Razvojne agencije Modriča, načelnik modričke opštine Jovica Radulović i 20 izvozno orijentisanih preduzeća iz Modriče.

Privrednik Eldin Okić, vlasnik firme "LL namještaj" iz mjesta Tarevci kod Modriče, rekao je da će se digitalizacijom smanjiti problemi sa kojima se privrednici susreću u inostranstvu. "Prošle godine firma je izvezla proizvode, većinom u Njemačku, ukupne vrijednosti 250.000 evra, što je 50 odsto od ukupne proizvodnje", rekao je Okić i naveo da ima 17 radnika.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević rekao je da je u Srpskoj uspostavljena Mreža za podršku digitalizaciji privrede, koju su formirali Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, informaciono društvo i Ministarstvo privrede i preduzetništva u saradnji sa Privrednom komorom i Inovacionim centrom Banjaluka.

"Bez digitalizacije danas se, posebno u vrijeme pandemije, ne može zamisliti poslovanje u zemlji i inostranstvu", rekao je Kovačević. Načelnik Modriče Jovica Radulović rekao je će opštinska Razvojna agencija pomoći privrednim subjektima u izradi digitalnog imenika namijenjenog za domaće i inostrano tržište. "Modriča ima desetine preduzeća koja su izvozno orijentisana, ali je mali broj onih koja su stalno prisutna na tržištu Evropske unije", rekao je Radulović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana