Digitalizacija sektora osiguranja nužna za razvoj u postpandemijskom periodu

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA- Digitalizacija sektora osiguranja nužan je uslov razvoja u postpandemijskom periodu, a imajući u vidu pozitivna iskustva u zemljama regiona, potrebno je formiranje Informacionog centra društava za osiguranje Republike Srpske (IC DORS).

Zaključak je to današnje Konferencije “Izazovi u sektoru osiguranja u doba globalne neizvjesnosti”  koju je u Banjaluci organizovalo Udruženje društva za osiguranje RS pri Privrednoj komori Srpske.

Cilj osnivanja Informacionog centra jeste uspostavljanje jedinstvene baze podataka o izdatim polisama i registrovanim štetama u oblasti autoodgovornosti kao i registrovanim štetama po kasko polisama.

- Cilj je i uspostavljanje digitalne primjeneBonus/Malus sistema odnosno digitalno tarifiranje u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, drastično smanjenje mogućnost falsifikovanja polisa autoodgovornosti i prevara u štetama, kao i smanjenje troškova sprovođenja osiguranja u svim društvima sa ciljem obezbjeđivanja adekvatnih sredstava za isplatu šteta s obzirom na visoku inflaciju koja je zadesila i ovaj sektor – navedeno je u zaključcima i istaknuto da će se implementacijom IC DORS uspostaviti apsolutna kontrola nad tržištem osiguranja od autoodgovornosti.

- Kako bi se ovi ciljevi sproveli, potrebno je dopuniti zakon o društvima za osiguranje u Republici Srpskoj i to po hitnom postupku gdje bi se jasno definisalo uspostavljanje IC DORS između društava za osiguranja sa navedenim ciljevima ili kroz podzakonske akte regulatorne institucije zahtjevati od društava za osiguranje evidenciju izdavanja polisa aitoodgovornosi u realnom vremenu u jedinistvenom informacionom sistemu – pojašnjeno je.

Osim toga, istaknuto je i da u cilju očuvanja stabilnosti sektora osiguranja i neutralisanja aktuelnih makroekonomskih uticaja, postoji visok nivo potrebe za prelazak na zahtjeve solventnosti koji su zasnovani na vrednovanju rizika, ali uz oprezan i postepen pristup.

Rast stope inflacije u kombinaciji sa bržim rastom šteta od premija i isuviše visokim troškovima sprovođenja osiguranja ugrožava dovoljnost premije u osiguranju od autoodgovornosti.

- Sprovedena analiza pokazuje da je potrebno povećati minimalnu tarifnu premiju u ovoj vrsti osiguranja u Srbiji, Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Povećanje premije od autoodgovornosti je preduslov za obezbeđenje solventnosti osiguravača na tržištu na kome je ovo dominantna vrsta osiguranja i u interesu je osiguranika, da bi osiguravači bili sposobni za izmirenje obaveza prema njima u budućnosti – navedeno je u zaključcima Konferencije.

Istaknuta je i neophodnost promjene zakonskog okvira kojim se tretira “Zakon o porezu na dohodak” i “Zakon o doprinosima” u smislu oslobađanja plaćanja poreza na dohodak i poreza i doprinosa u određenom iznosu kako bi se stimulisao razvoj ove vrste osiguranja.

- Neophodno je određivanje adekvatne visine premije, kvalitetno upravljanje štetama kroz praćenje kompletnog procesa zdravstvenog pregleda u cilju sprečavanja overtreatment-a. Potrebno je kreiranje kvalitetne mreže zdravstvenih institucija kao i praćenje zadovoljstva korisnika kroz sopstveni sistem i/ili podršku partnerske asistencijske kuće – stoji u zaključcima.

Tokom Konferencije zaključeno je i da je potrebno uspostavanje jedinstvenih kriterijuma za procjenu šteta u autoodgovornosti.

- Orijentacioni kriterijumi za vidove pravične novčane naknade nematerijalne štete usaglašeni su na panelu za ujednačavanje sudske prakse iz građanske oblasti održanom, 29. oktobra 2015. godine ali se isti ne primjenjuju dosledno i oni kao takvi nisu obavezujući za postupajuće sudije. Potrebno je uputiti zahtjev Vrhovnom sudu RS ispred Udruženja osiguravača Republike Srpske za izradu novih, usaglašenih jedinstvenih kriterijuma za naknadu nematerijane štete i tražiti doslednu primjenu istih. Uputiti zahtjev Ministarstvu finansija  RS da se izvrši dopuna Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju u dijelu definisanja jedinstvenih kriterijumima za naknadu nematerijalne štete – navedeno je u zaključcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana