Detalji Nacrta zakona: Strože kazne za nasilnike, ali i one koji "okreću glavu"

Anita Janković Rečević
Foto: Pixabay

BANjALUKA - Femicid, kao najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama je svako lišenje života pripadnica nježnijeg pola izvršeno u potpunosti ili djelimično, dok se indirektnim femicidom smatra samoubistvo žene prouzrokovano prethodnim nasiljem.

Nevedeno je to u tekstu Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama kojim se u Srpskoj prvi put uvodi pojam femicid.

U nacrtu, koji su danas razmatrali ministri  u Vladi Srpske, stoji da se pod nasiljem nad ženama smatraju sve radnje nasilja koje dovode ili mogu da dovedu do fizičke, seksualne, psihičke, ekonomske povrede ili patnje za žene, uključujući i prijetnje takvim radnjama, prinudu ili proizvoljno lišavanje slobode, bilo u javnosti ili pak privatnom životu.

- Cilj donošenja Nacrta zakona je bolja zaštita žrtava od nasilja u porodici i nasilja prema ženama. Poseban cilj je bolji i efektivniji odgovor svih subjekata zaštite prilikom pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja, te odlučnije i pravovremeno institucionalno djelovanje u slučaju pojave nasilja - stoji u dokumentu.

Prema novom zakonskom rješenju pod nasiljem u porodici, između ostalog, smatra se i fotografisanje ili snimanje člana porodice s ciljem njegove  diskreditacije ili omalovažavanja, kao i neovlašćeno objavljivanje fotografija ili snimaka člana porodice putem informaciono-komunikacionih sredstava, odnosno neovlašćeno dijeljenje fotografija ili snimaka člana porodice putem društvenih mreža, nezavisno od toga da li su sačinjeni uz pristanak ili bez pristanka.

Nasiljem u porodicim smatra se i verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima, kao i i drsko i bezobrazno ponašanje prema članovim porodice.

Kada su u pitanju zaštitne mjere, zakonom je definisano da će osmljičenom za nasilje u porodici ili nad ženom, osim udaljenja iz stana, zabrane prilaska i komunikacije, biti naložen i obavezan psihosocijali tretman kao i liječenje od zavisnosti ukoliko je nasilje izvršio pod dejstvom alkohola ili opojnih droga.

Zakon propisuje novčane kazne za sve one koji budu gluvi i slijepi na nasilje. Zaposleni u vaspitno-obrazovnoj, socijalnoj i zdravstvenoj ustanovi, koji ne prijave nasilje u porodici ili nasilje prema ženama moraće da plate kaznu tešku od 1.000 do 3.000 maraka, dok će se građani i članovi porodice koji ne prijave nasilje prema djetetu kazniti iznosom od 300 KM do 900 KM.  kazniće se za prekršaj građanin koji ne prijavi nasilje u porodici izvršeno prema djetetu u skladu sa članom 18. stav 2. ovog zakona.

- Ko prekrši hitne mjere zaštite i zaštitne mjere koje mu je sud odredio primjenom ovog zakona, kazniće se u skladu sa odredbama zakona kojim uređuje oblast krivičnog zakonodavstva Republike –stoji u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana