Derventski vašar: Više od jednog i po vijeka zabave i tradicije

GS
Foto: Derventa kafe

DERVENTA - Derventa obilježava Dan grada, a Saborni hram krsnu slavu Veliku Gospojinu.

Narodnim zborom kod Stare crkve u Srpskoj varoši, na istom mjestu gdje je najstarija manifestacija u gradu na Ukrini ugledala svjetlo dana 1851. godine, ozvaničen je u ponedjeljak početak 173. „Derventskog vašara“.

Kao i do sada, najveća lokalna i dobro poznata regionalna manifestacija privući će veliki broj Dervenćana i gostiju sa svih strana svijeta koji uživaju u vašarskim atrakcijama.

Balerine, ringišpili, kamikaze, kao i nove zabavne atrakcije su i dalje tu. Ne nedostaje ni glasne muzike i bliještavila svih boja, kao i šarolike ponude na prodajnim štandovima i ugostiteljskim „trpezama“.

I ove godine tu je „Derventska ulica“, smještena preko puta Milenijuma, na kojoj se mogu naći isključivo domaći proizvodi.

Derventski vašar je privredno-zabavna i jedna od najstarijih manifestacija u Bosni i Hercegovini, te jedan od najvećih vašara u bivšoj Jugoslaviji. Održava se svake godine na pravoslavni praznik Veliku Gospojinu, 28. avgusta, a ima tradiciju od 1851. godine. Unazad nekoliko godina se nalazi na Listi nematerijalnog dobra Srpske, piše Derventa kafe.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana