Delegacija SNV-a sutra na liturgiji povodom dana proboja logoraša u Jasenovcu

Srna
Foto: Arhiva

ZAGREB - Delegacija Srpskog narodnog vijeća /SNV/ predvođena predsjednikom Miloradom Pupovcem prisustvovaće sutra u selu Mlaka, pokraj Jasenovca, liturgiji u Hramu Svetog proroka Ilije povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu, najavljeno je iz SNV-a.

Liturgija će početi u 9.00 časova, a liturgijsko sjećanje na jasenovačke žrtve predvodiće episkop slavonski Jovan. "Hram u Mlaki sam po sebi je memorijalnog karaktera jer se nalazi na teritoriji nekadašnjeg koncentracijskog sistema Jasenovac, a u samoj okolini nalaze se masovne grobnice", navedeno je u saopštenju SNV-a.

Nakon liturgije, u 11.00 časova sa delegacijom SNV-a, gostima, kao i predstavnicima JUSP-a Jasenovac predviđen je obilazak lokaliteta Krapje, u blizini, koji pripada samim počecima uspostavljanja koncentracijskog sistema koji će do 22. aprila 1945. sadistički i sistemski zlostavljati Rome, Srbe i Jevreje, te sve one koje je tadašnji ustaški režim označio nepodobnim, poput hiljada Hrvata i Hrvatica iz cijele zemlje

. Na lokalitetu Krapje, kraj rijeke Veliki Strug govoriće predstavnici JUSP-a Jasenovac, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac komentirasaće mjere dogovorene s Vladom Hrvatske u vezi sa redefinisanjem odnosa prema spomen-području koncentracijskog logora Jasenovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana