Delegacija Banjalučke eparhije u Moskvi o situaciji u pravoslavnom svijetu

GS
Delegacija Banjalučke eparhije u Moskvi o situaciji u pravoslavnom svijetu

Delegacija Banjalučke eparhije, koja se nalazi u Moskvi po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, sastala se 8. novembra s predsjednikom Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolitom volokolamskim Antonijem.

Delegaciju predvodi vikar episkopa banjalučkog, episkop marčanski Sava, u pratnji nastojatelja manastira Gomionice jeromonaha Metodija (Kragulja) i protođakona Radojice Žagrana. Sastanku u Odeljenju za spoljne crkvene poslove prisustvovali su i nastojatelj podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi episkop moravički Antonije, zamjenik predsjednika OSCO protojerej Igor Jakimčuk i službenik Sekretarijata za međupravoslavne odnose OSCO A. J. Hošev.

Episkop Sava prenio je mitropolitu Antoniju pozdrave i srdačne želje episkopa banjalučkog Jefrema i govorio o svečanom događaju darivanja moštiju Svetog Sveštenomučenika Platona banjalučkog Moskovskoj duhovnoj akademiji 5. novembra. Sveti Platon je diplomirao na Duhovnoj akademiji 1901. godine.

Vladika Sava je prenio utiske o sasluženju sa Njegovom svetošću patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom na liturgiji u Uspenskom sabornom hramu Moskovskog Kremlja, na praznik Kazanske ikone Presvete Bogorodice, 4. novembra i sa posjete svetinjama u gradu Moskvi.

Tokom razgovora, koji je protekao u toploj, bratskoj atmosferi, razgovarano je o situaciji u pravoslavnom svijetu, crkvenom životu u Banjalučkoj eparhiji, kao i o stanju i perspektivama razvoja rusko-srpskih međucrkvenih odnosa.

Na kraju sastanka, učesnici su razmijenili prigodne poklone. Istog dana gosti iz Banjalučke eparhije poklonili su se moštima Svetog blaženopočivšeg kneza Danila Moskovskog i drugim svetinjama Danilovskog stavropigijskog manastira i posjetili hramove i znamenitosti tog drevnog manastira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana