Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta: I studenti iz Ukrajine žele u Foču

Milijana Latinović
Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta: I studenti iz Ukrajine žele u Foču

FOČA - Medicinski fakultet u Foči stao je rame uz rame sa visokoškolskim ustanovama širom svijeta, jer se u amfiteatrima za najhumaniji poziv spremaju i studenti iz Slovenije, Italije, Egipta, Indije i Bangladeša, a osim iz medicine od iduće akademske godine brucoši će na engleskom savladavati i lekcije iz stomatologije.

“Glas Srpske” je prije tri godine pisao o velikom iskoraku fočanskog Medicinskog fakulteta, koji je prvi u Srpskoj licencirao studij medicine na engleskom. Ispostavilo se da je to odličan potez, jer ovih dana na fakultetu su se telefoni usijali od poziva, a ako je suditi po tome, ispuniće svih 50 mjesta predviđenih za studij na engleskom.

Dekan fočanskog Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić rekao je za “Glas” da je plan da od nove akademske godine zainteresovanima ponude i dvadesetak mjesta na studiju stomatologije na engleskom jeziku.

- Interesovanje za medicinu je ogromno. Pitanja stižu iz Indije, Italije, Poljske, Bangladeša, kao i iz bivših sovjetskih republika. Imamo pitanja djece koja su studirala u Ukrajini i sada žele da pređu kod nas. Zovu nas i sa Bliskog istoka - rekao je Bokonjić, naglasivši da su dosadašnja iskustva odlična.

Istakao je da je samo na početku zbog pandemije virusa korona nastava za strance bila onlajn, ali da je sada Foča postala prava internacionalna lokalna zajednica gdje u svakodnevnoj komunikaciji putnici namjernici mogu čuti nekoliko svjetskih jezika. Tako je i na fakultetu.

- Studenti se odlično snalaze. Osim toga imamo sistem djece tutor, naše djece koja odlično govore engleski i brinu o studentima iz inostranstva, fakultet ih plaća za to. Sve to veoma dobro funkcioniše, a djeca koja su došla iz daleka posvećena su učenju i sve funkcioniše kako treba - kazao je Bokonjić. Inostrani studenti uglavnom su smješteni u studentskom domu, s tim da pojedini Italijani traže privatni smještaj.

Bokonjić je naglasio da je uvođenje studija na engleskom jeziku mnogo doprinijelo boljem pozicioniranju fakulteta.

- Kontaktiraju sa nama i sa drugih fakulteta u vezi sa razmjenom studenata, a smatram da osim što je nekako sve zanimljivije i uzbudljivije na fakultetu i lokalna zajednica je i te kako živnula. I mi profesori drugačije se spremamo kada predajemo na engleskom i trudimo se da na najbolji mogući način približimo gradivo svima - rekao je Bokonjić.

Dolazak internacionalnih studenata svakako je prilika za lokalnu zajednicu, istakao je Bokonjić, naglasivši da se razmišlja i u pravcu otvaranja restorana sa internacionalnom kuhinjom.

- Naša mala lokalna zajednica postaje internacionalna. Sa našim studentima iz Indije došli su i predstavnici njihove agencije da pomognu našim kuvarima u menzi da adaptiraju jela prema njihovim ukusima. Izazov je ogroman na svim ovim poljima, ali je i dobit nemjerljiva - poručio je Bokonjić.

Predavanja

Dejan Bokonjić je rekao da će prijemni ispit za brucoše koji će studirati na engleskom biti organizovan u isto vrijeme kada i za one koji uče na srpskom jeziku.

- Za brucoše koji studiraju na engleskom nastava počinje 1. novembra da bi oni završili sve školske obaveze u svojim zemljama i na vrijeme obezbijedili vize, dok za starije generacije predavanja počinju 15. oktobra - rekao je Bokonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana