Decenija od katastrofalne poplave u Kostajnici

Srna
Decenija od katastrofalne poplave u Kostajnici

KOSTAJNICA - U Kostajnici je u protekloj deceniji s ciljem odbrane od poplava urađena regulacija potoka Tavija i izgrađena obaloutvrda u gornjem dijelu Ulice Ranka Šipke, rekao je Srni načelnik opštine Nikola Janjetović.

Janjetović je, povodom 10 godina od poplave koja je nanijela veliku štetu ovoj lokalnoj zajednici, rekao da se planira nastavak izgradnje odbrambenog sistema u ovoj ulici, koja je i najugroženiji dio grada.

On je naveo da je završen projekat za obaloutvrdu u donjem dijelu ulice i u toku su aktivnosti sa Vladom Republike Srpske i Javnom ustanovom "Vode Srpske" s ciljem otpočinjanja realizacije ovog projekta.

Janjetović je dodao da Opštinska uprava aktivno radi i na organizovanju, opremanju i obuci Civilne zaštite kako bi se što spremnije dočekale eventualne poplave i druge nepogode.

Ekstremno obilne padavine prije 10 godina izazvale su poplave koje su odnijele živote i opustošile region, a među poplavljenim opštinama i gradovima bila je Kostajnica u kojoj nije bilo žrtava, ali je pričinjena šteta od gotovo 3,5 miliona KM.

Najteži dani za Kostajnicu bili su 17. i 18. maj.

Štab Civilne zaštite proglasio je vanrednu situaciju 17. maja, a stanovništvo je obaviješteno o neophodnim mjerama s ciljem zaštite života i imovine.

Najugroženiji dio grada bila je Ulica Ranka Šipke, u kojoj je počela evakuacija stoke i postavljanje odbrambenih nasipa, međutim, porastom vodostaja Une kao kritična tačka izdvojio se i sam centar grada.

Sve službe tada su stavljene na raspolaganje, a odbrani od poplave priključio se i veliki broj stanovnika, posebno mladih volontera. Angažovana je i mehanizacija privrednih subjekata i građana.

Vodostaj rijeke Une dostigao je maksimum 18. maja u 3.00 časa, kada je iznosio 504 centimetra, a inače najviši vodostaj ove rijeke u Kostajnici od 537 centimetara zabilježen je 1955. godine.

Situacija je stabilizovana 19. maja, pristupilo se otklanjanju posljedica i normalizaciji života, a odmah su formirane i komisije za procjenu pričinjene štete.

Prema podacima utvrđenim nakon poplave, na području opštine Kostajnica na poljoprivrednom zemljištu pričinjena je šteta u iznosu od 1.410.000 KM.

Šteta na objektima je procijenjena na 1.035.000 KM, pri čemu na infrastruktri, uključujući tri mosta, kanalizaciju i putnu mrežu 642.000 KM, dok je šteta na klizištima iznosila oko 400.000 KM.

Dok su branili sopstvenu imovinu, građani Kostajnice pokazali su i humanost, prikupljajući pomoć za stanovništvo Srpske koje je bilo u težoj poziciji.

U akciji "Solidarnost", koju je 19. maja pokrenula Opštinska organizacija Crvenog krsta, za samo dva dana prikupljeno je više od 500 paketa pomoći koja je otpremljena u Doboj i Šamac.

Od 2014. godine poplave su se ponavljale u ovoj lokalnoj zajednici.

Iste godine, nakon rijeke Une, bujični vodotokovi poplavili su grad 27. jula i 5. avgusta, a zatim se izlivanje Une i rječica Tavija i Strigova u većem obimu bilježi 2016, 2019, 2022, te prošle i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana