Debata u Banjaluci u organizaciji udruženja “Misli dobro”: Mediji ključ za jačanje dijaloga

Ž. M.
Debata u Banjaluci u organizaciji udruženja “Misli dobro”: Mediji ključ za jačanje dijaloga

BANjALUKA - Trenutna kriza u BiH u specifičan položaj stavlja medije i novinare, koji sada imaju još veću odgovornost da vode računa o činjenicama i kritički se odnose prema njima, a ne da slijepo i bespogovorno prenose izjave političara koji sve više pominju rat, poručeno je juče u Banjaluci sa debate u organizaciji Udruženja “Misli dobro”, u kojoj su učestvovali novinari iz više redakcija u BiH.

Učesnici su pokušali dati odgovore na pitanja o odgovornosti medija u trenutnoj situaciji, ali i ponuditi rješenja za unapređenje dijaloga.

- Dijaloga, generalno, u ovom društvu nema. Preostaje nam da pitamo i probijamo te zidove - rekao je Slobodan Popadić, novinar.

Istaknuto je i da su mediji, možda čak i više od političkih partija, podijeljeni po nacionalnim šavovima.

- Moramo insistirati na činjenicama, sve drugo moramo ostaviti po strani - rekao je novinar Vladimir Šušak.

Njegov kolega Marko Šikuljak naveo je da je dobro što ima mnogo medija pa se mogu čuti različita mišljenja, a Branimir Đuričić, novinar i predsjednik Skupštine Udruženja novinara Republike Srpske, istakao je da je kriza u BiH počela onog trenutka kada je neko nametnuo stav da se sudske presude ne smiju komentarisati.

- Hronično nam nedostaje dijalog o svim temama u društvu i iz tog razloga Udruženje “Misli dobro” odlučilo je da počne sa serijom debata na različite teme - rekla je Sandra Gojković-Arbutina, jedan od osnivača udruženja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana