Davidović: Nekažnjavanje nasilja nad povratnicima u FBiH podstiče novo nasilje

SRNA
Davidović: Nekažnjavanje nasilja nad povratnicima u FBiH podstiče novo nasilje

BANjALUKA - Direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović rekao je da se još ne zna ko su počinioci posljednjeg napada na srpske povratnike u selu Tumane kod Lukavca, kao i ranijih napada u Konjicu i Zenici, ocijenivši da nasilje koje se ne sankcioniše postiče novo nasilje.


Davidović je rekao da se nažalost napadi dešavaju i u Republici Srpskoj, što osuđuje, ali da su, za razliku od Federacije BiH /FBiH/, u Srpskoj počinioci u 90 odsto slučajeva pronađeni i predati u nadležnost tužilaštava.

"Važno je reći da je dejtonska obaveza Vlade FBiH da osigura uslove za život povratnika na njihovim prijašnjim ognjištima", rekao je Davidović i dodao da to najviše zabrinjava.

Davidović je rekao da je većinom riječ o starijoj populaciji koja se odlučila za povratak na viševjekovna ognjišta i život u miru koji im neko uzurpira.

"Tamo gđe ne postoji solidan broj srpskih povratnika, oni su potpuno zaboravljeni", rekao je Davidović, koji je i savjetnik predsjednika Republike Srpske.
Kada je riječ o Bosanskom Petrovcu, Davidović ističe da je ova opština u finansijskoj blokadi i da načelnik opštine ne želi da predloži budžet.

Govoreći o sudskom procesu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, Davidović je ocijenio da nema čovjeka koji ne zna termin ročišta, kao i da je riječ o sprinterskom suđenju.

"Predstavnici Srba su prisustvovali svakom ročištu i tako će biti i u poneđeljak. Povratnici to vide i osjete da je ovo jedno sprintersko suđenje gđe se ročišta odvijaju kao na traci i potpuno je ogoljena priča o eventualnom kršenju nekog propisa od predsjednika i direktora `Službenog glasnika`. Niko u to ne vjeruje. Mislim da u to ne vjeruju ni u Sudu BiH", rekao je Davidović.

On je naveo da je taj proces usmjeren na "gušenje aktivnosti" predsjednika Srpske i na njegovo uklanjanje iz političkog života Srpske i BiH.

"Ali baš kao što je do sada pobijedio u mnogim utakmicama, vjerujem da će predsjednik Dodik pobijediti i u ovoj utakmici", zaključio je Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana