Dani makedonskog vina i hrane u restoranu „Kaldrma 1929“ : Božansko piće, jela i muzika donose dašak juga

M.V.
Dani makedonskog vina i hrane u restoranu „Kaldrma 1929“ : Božansko piće, jela i muzika donose dašak juga

BANjALUKA - Ljubitelji dobrog vina i hrane mogu da uživaju u božanskoj kapljici iz Sjeverne Makedonije, ali i gurmanskim specijalitetima i muzici iz te zemlje i to sve u banjalučkom restoranu „Kaldrma 1929“.

Ovaj ugostiteljski objekat u saradnji sa vinarijom „Tikveš“ organizuje Dane makedonskog vina, hrane i muzike koji završavaju sutra.

Za ovu priliku angažovani su glavni somelijer vinarije „Tikveš“, Aleksandar Ristovski, šef kuhinje Blagojče Đorđiev, tamburaši iz Kavadaraca „Trio Grande“.

Goste restorana večeras očekuju najbolja vina, hrana i muzika, kao i atmosfera u kojoj će moći da osjete duh Sjeverne Makedonije kroz božanska pića i jela protkana stogodišnjom tradicijom.

Posebno je osmišljen meni u šest slijedova, polazeći od laganije hrane, sireva tipičnih za Sjevernu Makedoniju u kombinaciji sa maslinama i crvenim paprikama punjenim kozjim sirom, pa sve do kompleksnijih jela.

Sve goste očekuje vino dobrodošlice  „Temjanika Luda Mara“, berba 2021, koja predstavlja nešto po čemu je „Tikveš“ trenutno prepoznatljiv, a riječ je o mladom, osvježavajućem aromatičnom vinu.

Termin „Luda Mara“ jeste nov u vinariji i koristiće se kao posebna linija vina koja će imati najbolji odnos cijene i kvaliteta i biće iskorištena da se zadovolje različiti ukusi korisnika, a da svi budu povezani sa ovim terminom. Luda Mara je rijeka koja prolazi kroz grad Kavadarci i za nju je vezano mnogo istorijskih momenata koji će biti prikazani kroz ovu liniju  rekao je regionalni menadžer prodaje vinarije „Tikveš“ Todor Grozdanov. Gosti će imati i čast da probaju specifično jelo makedonske kuhinje, a to je „Turli tava“, odnosno junetina sa povrćem.

Uz to, tu će biti i fileti tikveškog šarana upareni sa vinom „Bela Voda Vajt“. Manifestacija je idealan spoj za gurmane i ljubitelje vina, koji će moći da probaju i ovčiju maramicu punjenu sa dvije vrste mesa i začinjenu sa više vrsta začinskih biljaka, te pečenu u zemljanoj tavi. Za kraj, služiće se „Lozova žolta“ jačine 45 stepeni, rakija od vina koja je odležala u hrastovom buretu čak sedam godina, zbog čega je i dobila oznaku „veoma posebna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana