Danas su Sveti Vrači – dan za molitvu za ozdravljenje

GS
Danas su Sveti Vrači – dan za molitvu za ozdravljenje

Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave dan Svetih vrača Kozme i Damjana – svetitelja i nebeskih ljekara koji su besplatno iscjeljivali bolesne. Praznik se posebno obilježava u zdravstvenim ustanovama, jer Svete Vrače ljekari slave kao zaštitnike svoje profesije.

Sveti Kozma i Damjan bili su ljekari, po hrišćanskom učenju čudotvorci. Rođena braća, rodom iz Male Azije, po smrti oca, kao djeca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani.

Dobili su veliku blagodat od Boga da liječe ljude i životinje od svake bolesti i muke i to obično polaganjem ruku.

Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtijevali od bolesnika da vjeruju u Isusa Hrista, pa ih narod nazva besrebrenicima.

Čak su naslijeđeno veliko imanje razdali siromašnima. Umrli su pobožno i u miru. Sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu, te ostadoše čudotvorci i poslije smrti.

Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Po narodnom vjerovanju, ovaj dan posebno je dobar za molitvu za ozdravljenje. Oni koji su ozdravili uz pomoć besrebrenika, proslavljaju ih kao zavetinu.

Svete Vrače mnogobrojne zdravstvene ustanove i ljekari slave kao zaštitnike svoje profesije, Ljekarska komora i kao slavu.

Sveti Vrači slave se i 14. jula. Posvećeni su istoimenim besrebrenicima rođenim u starom Rimu, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana