Danas je Svjetski dan šuma: U Srpskoj pošumljeno 470 hektara

SRNA
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- U Republici Srpskoj u 2022. godini zasađeno je oko 1,5 miliona sadnica šumskog drveća, čime je pošumljeno 470 hektara, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku, povodom 21. marta - Svjetskog dana šuma. Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šuma je "Šume i inovacije, nova rješenja za bolji svijet".

Uvođenje inovacija i novih tehnologija dovelo je do radikalnih promjena u praćenju šuma, omogućavajući državama da efikasnije prate i izvještavaju o svojim šumama, te preduzimaju potrebne mjere za njihovo očuvanje.

Osnovne poruke na Svjetski dan šuma ove godine su te da su potrebne nove tehnološke inovacije da bi se zaustavila sječa i degradacija šuma, da bi država mogla da prati i izvještava o svojim šumama, te da bi se unaprijedio i obnovio ekosistem.

Jedna od poruka je i da istraživanje i nauka pomjeraju granice onoga što se može uraditi sa drvetom i drugim šumskim proizvodima.

Republički zavod za statistiku od 2021. godine koristi veb-aplikacije kao dio savremenih tehnologija za izvještavanje o stanju šuma Republike Srpske.

Svjetski dan šuma, utemeljen je sa namjerom da se šira populacija podsjeti na značaj svih vrsta šuma za cjelokupan život na planeti, te podigne svijest o njenom značaju.

Na svaki Svjetski dan šuma države se podstiču da preduzimaju aktivnosti lokalnog, nacionalnog i međunarodnog karaktera na organizovanju i sprovođenju aktivnosti koje uključuju šume i dreće.

Jedna od tih aktivnosti su i kampanje kojima se podstiče sadnje drveća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana