Danas je Ivanjdan: Ove običaje valja ispoštovati

GS
Danas je Ivanjdan: Ove običaje valja ispoštovati

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Ivanjdan, rođenje Svetog Jovana Preteče, jedan od tri velika praznika posvećena svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na rijeci Jordan i početak hrišćanske propovijedi.

Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest mjeseci pre Isusa Hrista, kao od Boga izmoljeno dijete, od prestarjeli roditelja Zaharija i Jelisavete.

Jovan Krstitelj vršio je obredna kupanja na rijeci Jordan i propovijedao krštenje radi opraštanja grijehova.

Najavio je i krstio sina Božjeg u rijeci Jordan.

Rođenje svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, u narodu praznik poznatiji pod nazivom Ivanjdan jedan je od najvećih hrišćanskih praznika koji se obilježava 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru. Srbi i svi pravoslavni vjernici za ovaj dan vezuju veliki broj običaja i narodnih vjerovanja.

Praznik, izuzetno poštovan u srpskom narodu, ustanovljen je u 4. veku, nakon uspostavljanja Božića.

Današnji praznik najveći je uoči Petrovdana, a pada u sred Petrovdanskog posta pa se danas posti na ulju.

Vjeruje se da mlade djevojke noć uoči Ivanjdana treba da odu na livade, upale vatru i beru cvijeće i travke od kojih će uplesti vijenac. Dok to čine, treba da pjevaju pjesme: „Ja posejo lan, baš na Ivandan, karala me, karala Ivanova majka“ ili „Ivansko cvijeće, petrovsko, zečenim poljem cvjetalo; Ivan je cvijeće nabrao, majci u krilo metao, a majka s krila na zemlju“.

Vijenci od ivanjskog cvijeća treba na današnji dan da se stave na vrata kuća. Tu treba da ostanu preko cijele godine. Djevojke kroz taj vijenac treba da gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono.

Ubrano bilje se čuva kao lijek protiv velikog broja bolesti, kako bi se ukućani spasili od bolesti.

Djevojke koje nisu udate na ovaj dan treba da posade u saksiji malo žita. Na Petrovdan, 12. juna treba da pogledaju da li je niklo. Ako su klice kao prstenovi, ove jeseni će se sigurno udati.

Ivanjdan je česta slava pravoslavnih hrišćanskih porodica u Srbiji, a za ovaj praznik su vezani i mnogobrojni narodni običaji.

Ivanjdan se može nazvati i djevojačkim praznikom jer je čitav niz rituala povezan sa djevojkama.

Ivanjdan se naziva još i Igritelj, jer se vjeruje da se sunce, kada tog jutra izađe, igra na nebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana