Danas je Aranđelovdan – zašto je važno da na slavskoj trpezi imate i žito

GS
Danas je Aranđelovdan – zašto je važno da na slavskoj trpezi imate i žito

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan.

Ovaj je praznik  ustanovljen još u četvrtom vijeku.

Aranđelovdan je posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestjelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju svijeta. Smatra se čuvarem pravoslavne vjere i borcem protiv jeresi.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Njegov kult nastao je u trećem veku i razvio se prvo u Frigiji.

Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vijek kasnije, u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog. Molitvenik je pred Bogom za sve svečare i borac za njihov napredak.

Praznik, koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom uvijek se obilježava 21. novembra po novom kalendaru, spomen je na jednog od anđela koji su se, prema predanju, sa vojskom svih anđela su.

Aranđelovdan je jedna od najčešćih krsnih slava kod Srba.

Crkva podsjeća da se, nasuprot tradiciji slavara, i za ovaj praznik prinosi žito. Namijenjeno je za pokoj duše predaka koji su se zavjetovali svetom arhangelu Mihajlu, piše RTS.

Sveti arhangel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića, a Aranđelovdan je slava Saborne crkve u Beogradu.

Vjeruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevjernike usmjerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao.

Vjeruje se i da se pomoću vremenskih uslova na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Postoji i izreka: “Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća”.

U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana