Dakić:"Srpska kuća" će nastaviti da djeluje

Srna
Dakić:"Srpska kuća" će nastaviti da djeluje

BANjALUKA- Predsjednik Fondacije za porodicu Republike Srpske Dragan Dakić rekao je da će Fondacija "Srpska kuća", znajući mentalitet srpskog naroda, nastaviti da djeluje još uspješnije uprkos zatvaranju računa, i naveo da američke poluge moći nisu od presudnog značaja kao što je to bilo prije desetak godina.

-Izlaganje sankcijama fondacije koja se bavi humanitarnim radom je jako rijedak primjer i pogađa ljude koji ništa nisu krivi i koji su u stanju potrebe. Ovdje je riječ o targetiranim sankcijama i rijetkost je da se pogađaju slojevi stanovništva koji ništa nisu krivi i nisu odgovorni za bilo šta - rekao je Dakić.

Naglasio da je važno napraviti distinkciju ko će biti pogođen sankcijama i kakav je efekat njihovog uvođenja.

-Defakto je ovim činom ugašena jedna fondacija i može se upitati zašto nekom smetaju humanitarni ciljevi i aktivnosti i na koji način sad odjednom usmjerava svoje instrumente moći na takvu djelatnost - rekao je Dakić i dodao da je djelovanje fondacija od posebnog značaja u svakom društvu, te da je račun vrlo bitan da bi bile prepoznate kao subjekti.

On je ponovio da je sankcionisanje zvaničnika nedopustivo i da targetirane sankcije predstavljaju promašaj u cijeloj toj konstrukciji.

-Mi ovdje imamo sankcionisanje povezanih lica i imamo posljedice po povezana lica povezanih lica. Vidite koliko je to stepen progona i koliko duboko to ide. Nema razloga da ne pomislim da bilo ko od nas može da dođe na udar sankcija po tom modelu - rekao je Dakić.

On je napomenuo da je ovdje riječ o tome da li je nešto više ili manje pogrešno.

-Ovo je nezakonito i nasilje je. Po mom mišljenju, nije iznenađenje što se to nasilje preliva na druge žrtve, odnosno nevine ljude čine žrtvama - ukazao je Dakić.

Istakao je da je ideja ono što je posebno važno kod Fondacije "Srpska kuća".

-Možete ugasiti pravno lice, ali ne možete da ugasite ideju. Ona će moći da nađe način i model da djeluje, znajući naš temperament vrlo vjerovatno uspješnije nego do sada, možda pod drugim nazivom ili drugim organizacionim oblikom, ali to je manje važno. Važno je da očuvamo ideju koja je dovela do pokretanja Fondacije i uopšte do pokretanja niza humanih aktivnosti kojima je svoj rad obilježila ova fondacija - istakao je Dakić za ATV.

Osnivač Fondacije "Srpska kuća" Gorica Dodik saopštila je da je banka zatvorila račun ove fondacije, čime je onemogućen dalji rad, i naglasila da će naći način da i dalje pomažu onima kojima je to potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana