Da li su društvene mreže put do glasača na izborima?

GS
Da li su društvene mreže put do glasača na izborima?

Tradicionalni mediji mlađim generacijama više nisu toliko zanimljivi. Najbrže rastuća društvena mreža je Tik Tok.

Publika koja gleda dnevnik i zanimljive videe sa Tik Tok-a nije ista. Društvene mreže nisu idealna alat već idelano mjesto da vrbujete svoju ciljnu grupu.

Pionir Tik Tok-a u regionu među političarima je Goran Vesić. Upravo je ova mreža kec u rukavu kako bi se politika približila mlađoj generaciji, odnosno, ciljnoj grupi - glasačima. Prvi je pekao palačinke. Istim korakom ali dvije godine kasnije, krenuo je i predsjednik Srbije.

Tik Tok u odnosu na sve ostale mreže razlikuje se u sadržaju, a koji bi trebalo da bude zanimljiv. Prije dva dana, još jedan srbijanski političar otvorio je svoj profil. U pitanju je bivši pređsednik Boris Tadić. Usljedila je i reakcija Istoka Pavlovića jednog od najvećih marketinških stručnjaka na našim prostorima.

‘’Gospodine Tadiću, niste razumjeli TikTok ni društvene mreže. Društvene mreže služe upravo da pečete plačinke na njima. Čak i ako ste predsjednik države,’’ poručio je Pavlović.
Društvene mreže nisu idealan alat već idelano mjesto da vrbujete svoju ciljnu grupu. Savjet političarima, glasio bi ovako:

‘’Morate im se obratiti jezikom koji oni razumiju. Morate im se obratiti temom koju oni razumiju, praktično temom koja njih zanima i u kojoj vide sebe. Društvene mreže imaju smisla i sjajsno su mjesto, prostor i alat da se obratite ciljnoj grupi sa konkretnom porukom,’’ pojašnjava Marija Milić savjetnik za političku komunikaciju.
U suprotom, vase poruke mogu imati kontraefekat.

‘’Imamo mi političare koji otvaraju Facebook, Instagram, TikTok i šalju poruke koje nisu kompatibilne niti sa njihovom prirodom niti sa politikom koju vode. To je isto kao da odete sada u operu a vi se najbolje osjećate na slavi ili vas natjeraju da pjevate pod šatorom a vasa socijalna inteligencija je klimava, odnosno, vi ste više strateg, niste za saradnju sa ljudimam,’’ ističe Milićeva.

Naši političari najviše koriste doskorašnji Tviter, a sada mrežu „iks!, Instagram i Facebook. Rijetko ko od njih da nije aktivan. I ne samo naši, aktivni su i strani političari poput Viktora Orbana ili Benjamin Netanyahu ali na TikTok-u

Omladina kako bi se uputila u određenu temu, više ne korsti Google već informacije traži po Tik Tok-u, kažu stručnjaci. Razlikuje se od svih društvenih mreža a evo i po čemu:

‘’Ona je i zahtjevna. Razumijem i strah i oklijevanje političara da se pojave na društvenim mrežama jer nije lako praviti zanimljiv sadržaj na Tik Tok-u. Na Tik Tok-u nema prijatelja. Na Tik Tok-u algoritam prepoznaje da li postoji interesovanje ljudi da gledaju to ili da ne gledaju,’’ smatra Borislav Miljanović marketinški stručnjak.

I dok se politika trudi da na sve načine dopre do svih pora našeg društva, mi smo pitali našu omladinu da li prate nekoga od političara putem društvenih mreža?

‘’Ne, ne zanima me to,’’ kaže jedna mlada Banjalučanka, a objavila je UNA TV.

Gotov istog mišljenja je i njen sugrađanin koji kaže: ‘’Ne koristim TikTok, političare nikada ne pratim, dosadni su.’’
Lara Hrnić ima 23 godine i bavi se fitnesom. Zatekli smo je dok snima materijal za društvene mreže. Aktivno korsiti Instagram i TikTok.

‘’Uglavnom gledam fitnes medije i sadržaje kako bih mogla da napredujem u svojoj karijeri,’’ kazala je Hrnićeva. A šta misli o političarima na društvenim mrežama kaže: ‘’Mislim da previse ljudima stavljaju sebe na prvo mjesto iako, ljude toliko koliko znaa politika ne zanima,’’ mišljenja je ova mlada fines instruktorka.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana