Cvijeti i Lazareva subota u Krajini i Dalmaciji

Srna
Cvijeti i Lazareva subota u Krajini i Dalmaciji

DRVAR - U Hramu Svetog Save u Drvaru uz veliki broj pravoslavnih vjernika obilježene su Cvijeti.

Drvarčani rasuti po svijetu i oni koji su se vratili na svoja ognjišta vaskršnje praznike dočekuju u Drvaru.

Poslije liturgije vjernicima su podijeljene vrbove grančice, koje simbolizuju zdravlje i snagu.

Praznik Cvijeti obilježen je i u Livnu, gđe je služena liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Vjerni narod Knina i okoline tradicionalno je dočekao Lazarevu subotu i molitveno proslavio na Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio NJegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Nikodim, navodi se u saopštenju Eparhije dalmatinske.

Vladika se obratio vjernicima čestitavši im ovaj veliki praznik i pritom naglasio da su hrišćani pozvani da budu radosni svjedoci Hristovog vaskrsenja.

“Gospod je dao svoga Sina, koji je, sledeći volju Oca, došao u ovaj svet i postao u svemu isti kao mi, osim u grehu”, rekao je episkop Nikodim.

Vladika je u besjedi naveo da je Isus Hristos pretrpio mučenja, bio razapet, ali je vaskrsao.

“Upravo od nas ljudi, među kojima je hodio i doneo nam spasenje, pretrpeo je mučenja i na kraju bio razapet, da bi svojom pobedom nad smrću uneo u ovaj svet najveći dar koji je Bog mogao da da ljudima, blagoslovio nas je mogućnošću da vaskrsnemo i da i mi postanemo bogovi po blagodati, iako po prirodi to ne možemo biti”, ukazao je vladika.

Episkop Nikodim rekao je da će Gospod dati svakome mogućnost da se spase, pa i onima koji nisu vjerovali u njega za vrijeme svog zemaljskog života, a koje će primiti u svoje naručje ako mu potvrdno odgovore na pitanje koje je tri puta postavljao apostolu Petru - “LJubiš li me”.

On je poželio svima da uspješno iznesu post i da praznik Hristovog vaskrsenja proslave u radosti, zdravlju i veselju, navedeno je u saopštenju Eparhije dalmatinske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana