Cvijanović: Zadovoljstvo načinom ophođenja Mađarske prema Eparhiji

Srna
Cvijanović: Zadovoljstvo načinom ophođenja Mađarske prema Eparhiji

SENTANDREJA- Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je zadovoljna načinom na koji se Mađarska ophodi prema vrijednostima koje baštini Srpska pravoslavna Eparhija budimska.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo posjetom Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i Srpskom pravoslavnom muzeju Eparhije budimske u Sentandreji.

"Ponosna sam i zadovoljna da imam priliku nakon dva dana radnih sastanaka sa predsjednikom i premijerom Mađarske da posjetim i Eparhiju, da razgovaramo o situaciji, da obiđem sve ove vrijednosti i starinu koja i danas, u ovo moderno vrijeme, pokazuje jedan vremenski presjek i vodi nas kroz ono što su vjera, tradicija i kultura.

Zadovoljna sam načinom kako se Mađarska država ophodi prema onom što su vrijednosti ovog tipa", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je za RTRS izjavila da je impresionirana muzejskim sadržajem Eparhije budimske i izrazila zahvalnost ljudima koji o tome vode računa. "Važno je što je Sentandreja predgrađe Budimpešte tako da se turisti često nađu ovdje. To je prilika da i na taj način pokažemo ono što su vjerske, ali i sve druge ljudske vrijednosti koje su satkane i sabrane na ovom lijepom mjestu", dodala je Cvijanovićeva.

Episkop budimski Lukijan rekao je da se ovakve posjete očekuju zbog učvršćivanja mira i etičkih vrijednosti, koje narod sa Balkana zna da čuva. "Ponosni smo da smo našim gostima mogli da pokažemo vrijednosti koje se čuvaju kod nas vijekovima", istakao je episkop Lukijan.

Cvijanovićeva se jutros u Budimpešti, u okviru zvanične posjete Mađarskoj, sastala sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a juče sa predsjednikom Mađarske Katalin Novak.

Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Sentandreji, poznata i kao Uspenjska i Bogorodičina crkva, glavni je i najveći pravoslavni hram u ovom gradu blizu Budimpešte. Smještena je uz sjedište, eparhijski dvor Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve i Srpski pravoslavni muzej.

Cvijanović, Orban - Dobri odnosi da budu temelj jačanja saradnje

Cvijanovićeva je zahvalila Orbanu na visokom stepenu političkog razumijevanja prema svima u BiH i regionu, podršci u domenu evrointegracija, kao i na značajnim projektima mađarske Vlade u BiH, poput programa podrške poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom sastanka u Budimpešti, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, Cvijanovićeva je upoznala sagovornike o aktuelnim političkim prilikama u BiH u svjetlu formiranja vlasti nakon održanih izbora u oktobru. 

Vladika Lukijan: Posjeta Cvijanovićeve važan događaj za Eparhiju

Njegovo preosveštenstvo episkop budimski Lukijan izjavio je u Sentandreji da je važan događaj za Eparhiju budimsku današnja posjeta visoke delegacije koju predvodi srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.
Episkop Lukijan rekao je da se ovakve posjete očekuju radi učvršćivanja mira i etičkih vrijednosti koje ljudi na Balkanu znaju da cijene.

"Mi smo bili ponosni da pokažemo našim gostima vrednosti koje se čuvaju kod nas ovde vekovima. Zahvaljujući razumevanju države Mađarske i zavodima za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada i Beograda, danas je ova visoka delegacija imala priliku da se upozna sa tim", rekao je vladika Lukijan.

On je ocijenio da je dobro da u ovo smutno vrijeme bude što više ovakvih posjeta.

"Radujemo se svakome gestu dobre volje, a žalimo kada se spaljuju knjige, pogotovo svete knjige bilo čije", naglasio je episkop budimski i poručio da zato vjerski službenici rade na tome da budu ukiniti antagonizmi i suprotnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana