Cvijanović: Rana stimulacija djece važna za dalji razvoj

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Besplatnim predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republici Srpskoj obuhvaćeno je 90 djece sa smetnjama u razvoju za koje je rana stimulacija važna za dalji razvoj, rekla je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović.

Cvijanovićeva je rekla da su napravljeni značajni iskoraci da bi se unaprijedio položaj djece koja odstupaju od tipičnog razvoja, a jedan od njih je besplatno pohađanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu u Republici Srpskoj.

Djeca koja trenutno koriste to pravo imaju rješenje komisije o procjeni potreba djece sa smetnjama u razvoju.

Cvijanovićeva je podsjetila na Strategiju razvoja obrazovanja u Srpskoj za period 2022-2030. kojom su definisana pitanja koja se odnose na podršku djeci sa problemima u razvoju i njihovim roditeljima.

"Danas smo pričali o mogućim modelima primjene programa odgovornog roditeljstva", dodala je Cvijanovićeva tokom posjete Dječijem vrtiću "Marija Mažar" Banjaluka sa predstavnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka i predstavnicima UNICEF-a.

Ona je naglasila da je ovaj program zasnovan na organizovanju radionica za roditelje gdje imaju priliku da nauče kako da se ophode sa djecom.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Jelena Kurtinović rekla je da su institucije važna karika u pružanju podrške roditeljima djece sa smetnjama u razvoju.

Zamjenik predstavnika Unicefa u BiH Veronika Vašenko pozdravila je posvećenost vlasti Republike Srpske kada je u pitanju vaspitanje i obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju i djece iz ranjivih porodica.

"Unicef podržava izradu programa ranog rasta i razvoja u Srpskoj s ciljem obezbjeđenja najbolje usluge za djecu, a posvećen je da nastavi podržavati vlasti i partnere u ovom projektu, jer je ulaganje u djecu najbolja investicija u budućnost". rekla je Vašenkova.

U okviru projekta "Unapređenje inkluzije i partnerstva sa porodicom u vaspitno-obrazovnom procesu" koji podržava Unicef u BiH, kroz resursne centre u Banjaluci, Prijedoru i Derventi, pružena je maksimalna podrška djeci i roditeljima i na području Sarajevsko-romanijske regije uz inicijativu da se povećava broj stručnog kadra, kao što su defektolozi i logopedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana