Pripadnici Šestog odreda dali veliki doprinos odbrani slobode Srpske

Srna
Foto: Instagram

BANjALUKA- Pripadnici Šestog odreda dali su veliki i nesebičan doprinos odbrani slobode i granica Republike Srpske, a u njene temelje život je položilo njih 13, napisala je predsjednica Srpske Željka Cvijanović na svom Instagram nalogu.

- Neka im je vječna slava i hvala - poručila je predsjednica Srpske. 

Cvijanović poručila je danas u Zalužanima kod Banjaluke da nikada ne smiju biti zaboravljeni pripadnici Šestog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske koji su dali svoje živote za Srpsku, koja se i danas brani, ali snagom svojih institucija i ljubavlju svojih građana.

"Pripadnici ove jedinice dali su svoje živote za najveću stvar - slobodu u kojoj uživamo i u kojoj će uživati naredne generacije", izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Centru za obuku MUP-a Republike Srpske, gdje je prisustvovala obilježavanju 30 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ovo godina velikog jubileja, kada se obilježava formiranje Republike Srpske i njenih institucija, uključujući Vojsku i MUP.

"To je svima nama opomena da razumijemo i poštujemo sve one vrijednosti koje su utkane u Republiku Srpsku, ali i da poštujemo žrtvu koja je data za slobodu u kojoj mi danas živimo", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da svi ljudi koji su svjesni svih dešavanja i koji bar malo žele da razumiju procese koji su danas na sceni - znaju da se Republika Srpska i danas brani.

"Republika Srpska se brani snagom svojih institucija, ljubavlju i snagom svojih građana i svega onoga što zajedno pokušavamo da uradimo - da odbranimo Srpsku i njene nadležnosti, da pokažemo da ne želimo nikome biti smetnja, ali isto tako da pokažemo da ne želimo da bilo ko smeta nama, našim planovima, razvojnim strategijama i svemu onome što radimo za Srpsku", istakla je Cvijanovićeva.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da su pripadnici Šestog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske viteški branili Srpsku, ističući da to najbolje pokazuje podatak da nijedan pripadnik ove jedinice nije procesuiran za bilo kakakv ratni zločin.

"To govori da smo se viteški borili za srpski narod i Republiku Srpsku. Sačuvali smo sve naše vrijednosti i sve ono za šta smo se borili", rekao je Lukač novinarima u Centru za obuku MUP-a Republike Srpske u Zalužanima kod Banjaluke, gdje je danas obilježeno 30 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije.

Lukač je rekao da to danas nastavljaju mlađe generacije koje se nalaze u redovima specijalnih jedinica MUP-a Republike Srpske koji su spremni na svaki način da se bore za Republiku Srpsku da bi sačuvali sve vrijednosti i način života na ovim prostorima.

On je napomenuo da je tačno prije 30 godina formiran Šesti banjalučki odred, koji je bio sastavni dio Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

"Ovo je dan kada se sjećamo svih naših poginulih pripadnika i saboraca, naših junaka koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku", istakao je Lukač.

Lukač je rekao da je u ovoj jedinici bilo više od 200 ranjenih i istakao da su se mnogi policajaci, iako više puta ranjavani, vraćali na ratišta da se bore za Republiku Srpsku.

Predsjednik Udrruženja Šestog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpskle Goran Krajinović rekao je da je ovaj odred formiran sa ciljem da sa drugim saborcima i pripadnicima VRS brani i odbrani Republiku Srpsku.

"Mi smo izvršili taj zadatak i odbranili smo Republiku Srpsku", rekao je Krajinović novinarima.

Krajinović je poručio svima, a naročito mladim da se Republika Srpska i dalje brani, prvenstveno radom.

"Svaki dan imamo napade na Republiku Srpsku. Srpska se sada brani sabornošću, mudrošću, pameću, a prije svega radom", naglasio je Krajinović.

U Zalužanima kod Banjaluke danas su položeni vijenci na spomenik 13 stradalih pripadnika Šestog odreda Specijalne brigade policije.

U Centru za obuku MUP-a Republike Srpske vijenac je položila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije vijence su položile delegacije Komande specijalne antiterorističke jedinice, predstavnici Centralnog odreda, bivši pripadnici Šestog odreda iz Banjaluke i iz drugih gradova Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, pripadnici MUP-a Srpske i delegacija grada Banjaluka.

Šesti odred je bio među elitnim specijalnim jedinicama, formiran je 1992. godineu Banjaluci, a do 1995. godine kroz njegove redove je prošlo 511 pripadnika.

Od 144 pripadnika Specijalne brigade policije koji su život dali za Republiku Srpsku, njih 13 bili su pripadnici Šestog odreda.

Odred je odlikovan Medaljom zasluga za narod, Karađorđevom zvijezdom prvog, drugog i trećeg reda, Ordenom Miloša Obilića pet puta i Medaljom Milana Tepića šest puta.

Pripadnici ovog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske, a neke od akcija su učešće u proširenju Koridora, zaustavljanje prodora neprijatelja na Alibegovića kosi na bihaćkom ratištu, učešće u akciji izvlačenja civila iz Dvora na Uni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana