Cvijanović i Višković u posjeti Derventi: Grad sa odličnim privrednim ambijentom

Srna
Cvijanović i Višković u posjeti Derventi: Grad sa odličnim privrednim ambijentom

DERVENTA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je Derventa sinonim za grad sa odličnim privrednim ambijentom i velikim brojem domaćih, ali i stranih investitora.

Cvijanovićeva je navela na "Instagramu" da podrška privrednicima i stvaranje što boljeg ambijenta za njihovo poslovanje ostaju trajni prioriteti institucija kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou.

Predsjednica Srpske je danas sa premijerom Radovanom Viškovićem boravila u posjeti Derventi tokom koje su obišli i dva uspješna privredna subjekta koja zajedno zapošljavaju 850 radnika.

"Iz pogona derventske firme 'Amika' izlazi kožna i pvc obuća vrhunskog kvaliteta, dok se preduzeće 'Digital elektronik' bavi proizvodnjom elektronskih komponenti, kao i razvojem softvera i obradom metala. Obje firme su izvozno orijentisane, a proizvodi vrijednih Dervenćana mogu se naći širom svijeta", objavljeno je na "Instagramu" predsjednika Srpske.

Cvijanović i Višković su se ranije danas sastali sa rukovodstvom grada Derventa na čelu sa gradonačelnikom Miloradom Simićem.

Višković: Vlada svojim intervencijama spasila mnoga preduzeća u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Vlada svojim intervencijama u pandemiji spasila mnoga preduzeća u Republici Srpskoj, među kojima i firmu "Amiko" u Derventi.

Nakon današnje posjete Derventi i preduzeću "Amiko", Višković je rekao da ga raduje činjenica da je intervencija Vlade iz aprila 2020. godine na neki način spasila poslovanje ove kompanije.

"U tom periodu je bio blokiran uvoz i izvoz i sirovina i proizvoda i mi smo isplatom plata i doprinosa omogućili ovom preduzeću da nastavi rad u punom kapacitetu i da danas traže nove radnike", rekao je Višković novinarima.

Višković je naglasio da "Amiko" zapošljava radnike iz nekoliko lokalnih zajednica koje gravitiraju Derventi, te da je to primjer uspješnog privrednog subjekta.

"Italijanski investitor je stoodstotni vlasnik firme i radujem se što ćemo u narednom periodu razgovarati o povećanju proizvodnje. Kompanija zapošljava više od 600 radnika, te obezbjeđuje plate koje su iznad prosjeka u njihovoj branši", napomenuo je Višković, koji je "Amiko" posjetio zajedno sa predsjednikom Republike Željkom Cvijanović.

Višković rekao je danas da vlasnik firme "Digital elektronik" iz Dervente, koja se bavi proizvodnjom u oblasti elektronike i obrade metala i zapošljava 180 radnika, planira da dalje investira i razvija proizvodne pogone te poveća broj zaposlenih.

Višković je, nakon posjete ovoj kompaniji, istakao da se "Digital elektronik" bavi long poslovima doradom za poznatog kupca i radi na najsavremeniji način sa cnc mašinama koje imaju i robotizovano varenje.

"Ovaj privrednik je napravio poveznicu sa svojom matičnom firmom u Austriji u Salcburgu i proizvodnju plasira na evropsko tržište", rekao je Višković novinarima.

Gradonačelnik Dervente Miodrag Simić rekao je da ovaj grad ima dobru saradnju sa republičkim vlastima, te izrazio zadovoljstvo što su im danas u posjeti predsjednik Republike Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Nakon razgovora sa zvaničnicima Srpske i posjete preduzeću "Amiko", Simić je rekao da je vrijednost izvoza ostvarenog u Derventi 333 miliona KM, što je zavidno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana