Ćurić: Trebinje planira da u 2024. uloži više od 20 miliona KM

Srna
Foto: Arhiva

TREBINjE - Grad Trebinje planira da u ovoj godini uloži više od 20 miliona KM u razne projekte što će značajno promijeniti sliku grada na Trebišnjici, izjavio je Srni gradonačelnik Mirko Ćurić.

"Ogroman investicioni ciklus u Trebinju koji traje pet-šest godina ne treba zaustavljati", ocijenio je Ćurić, navodeći da su velika sredstva u budžetu namjenska.

On je dodao da je ove godine nastavljeno ulaganje u popločavanje Starog grada, a vrijednost radova je 1.100.000 KM. Ćurić je zahvalio Vladi Srbije koja je za ovaj projekat obezbijedila 800.000 evra.

"Smatram da će Stari grad dobiti potpuno drugu dimenziju. Radovi su počeli, planirano je da se poploča 3.000 metara kvadratnih da bi se završio kompletan Stari grad. Sada u ovoj prvoj fazi do početka sezone, očekujemo da ćemo, zavisno od vremenskih prilika, uspjeti da završimo od 500 do 800 metara kvadratnih", naveo je Ćurić.

Turistička sezona oduzima više vremena za te radove, kaže Ćurić, pa se vodi računa o tome da se period kada je manje turista iskoristi za radove.

Ćurić je naveo da je u 2024. godini u planu i nastavak radova u Duhovnom centru Mrkonjići, podsjetivši da je i taj projekat započet donacijom Vlade Srbije od 400.000 evra.

"Vlada Republike Srpske je taj projekat podržala sa 800.000 KM, grad Trebinje sa 900.000 KM, a u međuvremenu smo dobili podršku od `Elektroprivrede Republike Srpske` od 600.000 KM", naveo je Ćurić.

On je dodao da su sva ta sredstva udružena i da se trenutno izvode radovi na vidikovcu, amfiteatru, koji će znatno da uljepša Duhovni centar.

"Procjene su bile da će nedostajati oko 400.000 KM, da bi se taj dio vidikovca završio. I to smo planirali u budžetu", rekao je Ćurić.

Znatna izdvajanja u ovoj godini planirana su i za infrastrukturu za novu Bolnicu. Procijenjeno je, kaže gradonačelnik, da je neophodno da se napravi nova raskrsnica, a dogovoreno je da to po pola finansiraju grad i Vlada Srpske.

On je dodao da su planirana sredstva za završetak zgrade za izbjegla i raseljena lica, jer je to projekat koji nije završen do kraja.

Ćurić je naveo da će biti izdvajanja i za putnu infrastrukturu kako bi se riješile određene ulice u gradu i nekim naseljima koja nisu imala asfalt, te da je u tom smislu potrebno riješiti imovinske odnose.

Prema njegovim riječima, Trebinje je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je uspjela da uđe u proceduru kreditnog zaduženja kod Svjetske banke, Evropske investicione banke i da se radi oborinska kanalizaciju za naselja Police i Gučina.

"Radi se projektna dokumentacija za naselja Hrupjela, Zasad, Mostaći, Varina Gruda, kao i usko grlo na Dražin dolu prema Volujcu", dodao je Ćurić.

Gradonačlenik Trebinja je istakao da je i dalje prioritet podrška porodici, da je grad ove godine pokrenuo razne programe kad je riječ o zapošljavanju, kao i da je sada aktuelan program za pripravnike u realnom sektoru.

"Treba da raspišemo, a neki su već raspisani, programe za samozapošljavanje i zapošljavanje, najveća sredstva do sada smo u budžetu planirali za te kategorije", rekao je Ćurić.

Kada je riječ o gradnji nove gimnazije, Ćurić je rekao da je grad ispunio svoje obaveze i da očekuje da će to biti realizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana