Ćurić: Napraviti zajedničku turističku ponudu Balkana

GS
Foto: Srna

TREBINjE- Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je danas da je potrebno napraviti zajedničku turističku ponudu na Balkanu koja bi bila prepoznatljiva za sve ljude koji dolaze iz svijeta, navodeći da turizam ne smije i ne bi trebalo da ima granice.

"Trebinje ima čime da se ponosi kada je turizam u pitanju, jer grad tokom godine posjete turisti iz 90 zemalja svijeta, ali smatramo da ima još prostora za povećanje broja turista", rekao je Ćurić na konferenciji za novinare tokom regionalne turističke konferencije koja se danas i sutra održava u tom gradu.

Ćurić je istakao da je na konferenciji ukazano na značaj poboljšanja putne infrastrukture u Srpskoj i regionu za veće regionalno turističko umrežavanje.

"Važno je da vidimo i kako da uvedemo povlastice za domaće stanovništvo i da zadržimo ljude iz oblasti ugostiteljstva, hotelijerstva ili da uvedemo i neke nagrade za subjekte koji uredno izmiruju sve obaveze ili premašuju procijenjene iznose u oblasti turizma", rekao je Ćurić.

On je istakao da se sa poboljšanjem infrastrukture, ali i izgradnjom aerodroma u Trebinju očekuje još veći broj gostiju i turista.

Govoreći o povlasticama i mogućnosti uvođenja nižih cijena za domaće stanovništvo, Ćurić je naveo da u Trebinju već postoje preduzetnici koji su preduzeli takve mjere i koji daju povlašćene kartice domaćem stanovništvu koje duže vrijeme koristi njihove usluge.

"Kao odgovorna lokalna zajednica smatramo da to treba da se podigne na još veći nivo i u Trebinju, i u cijeloj Republici i u regionu, jer ima prostora da se za domaće stanovništvo uvedu dodatni popusti", rekao je Ćurić, navodeći da je na jednom od panela bilo riječi o tome.

Ćurić je zahvalio turističkim stručnjacima iz regiona što učestvuju na regionalnoj konfrenciji u Trebinju, kao i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je finansijski podržao održavanje konferencije.

U Trebinju danas otvorena prva regionalna konferencija o turizmu pod nazivom "Ček in", koja će do sutra okupiti više od 300 učesnika iz Srpske i regiona iz različitih segmenata turizma, koji će razmijeniti iskustva u toj oblasti.

Na konferenciji učestvuju predstavnici najvećih domaćih turističkih centara poput Olimpijskog centra "Jahorina" i Banje Vrućice, organizatori najposjećenijih festivala i manifestacija, profesionalci iz turističkih organizacija, domaćih i stranih agencija, resornih institucija, kao i pružaoci usluga u turizmu, hotelijeri, ugostitelji i drugi lideri iz industrije turizma. 

 

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana