Čubrilović: Bezbjednost djece u saobraćaju zaslužuje pažnju svih institucija

SRNA
Čubrilović: Bezbjednost djece u saobraćaju zaslužuje pažnju svih institucija

BANjALUKA- Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je đacima početak školske godine uz želju da budu bezbjedni na relaciji kuća-škola i istakao da bezbjednost učesnika u saobraćaju, posebno djece, zaslužuje pažnju svih republičkih institucija.

Čubrilović je, tokom posjete banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić" povodom početka nove školske godine i republičke preventivne akcije "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas", istakao da je početak školske godine lijep povod za posjetu svakoj školi u Republici Srpskoj.

On je rekao novinarima da Ministarstvo, sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja, Ministarstvom prosvjete i kulture, te Auto-moto savezom Srpske, izražava podršku svima koji žele da doprinesu bezbjednosti saobraćaja, posebno djece.

Čubrilović je rekao da će danas djeci u ovoj školi biti prikazano ono osnovno što bi trebalo da usvoje u ponašanju u saobraćaju, a prije svega da im bude ukazano na sve što direktno može uzrokovati posljedice.

Načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Bojan Škorić rekao je da MUP realizuje preventivnu kampanju "Zaštitimo djecu u saobraćaju", koja se odvija u tri faze.

Škorić je naveo da je prva faza već završena, odvijala se od ponedjeljka do juče, od 28. do 31. avgusta, a u okviru nje su policajci obišli škole, održali sastanke sa rukovodstvom škola, usaglasili vrijeme početka nastave, pauze, odmore i druge aktivnosti kako bi mogli da ih prilagode aktivnostima policijskih službenika.

On je rekao da je predviđeno da druga faza traje od danas do 15. septembra, kada će policijski službenici u školama održati predavanja o bezbjednom ponašanju u saobraćaju i kretanju pješaka i biciklista.

Prema njegovim riječima, u trećoj fazi policajci će pojačati prisustvo u blizini škola, kontrolisati i regulisati saobraćaj, sankcionisati nepropisna parkiranja i druge nedozvoljene radnje, a biće i pojačana kontrola tehničke ispravnosti vozila koja obavljaju organizovani prevoz đaka.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović naveo je da kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas" usmjerena na to da djeca, kao i roditelji, obrate pažnju na saobraćaj, jer se vrlo često događaju nezgode, posebno kod djece koja još nemaju dovoljno razvijenu svijest o bezbjednosti saobraćaja.

Generalni sekretar Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske Zoran Stevanović naveo je da je ova preventivna aktivnost usmjerena prema učenicima prvog i drugog razreda osnovnih škola, s ciljem da ih nauči bezbjednom kretanju od kuće do škole.

"Drugi segment ove aktivnosti je usmjeren prema vozačima - da budu oprezni kada su u blizini škole kako bi i djeca bila bezbjedna", napomenuo je Stevanović.

Stevanović je rekao da će djeci u OŠ "Ivo Andrić" biti podijeljeni edukativni materijali, među kojima je i raspored časova, na kojem je ilustrativno predstavljeno kako da se bezbjedno kreću od škole do kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana