Crnogorci sezonske radnike traže u Indiji

GS
Crnogorci sezonske radnike traže u Indiji

PODGORICA - Tržištu rada u Crnoj Gori će ove godine za ljetnu turističku sezonu nedostajati do 25.000 sezonskih radnika, podaci su Zavoda za zapošljavanje u Podgorici.

”Preduzeli smo neophodne akcije da dovedemo radnu snagu iz dalekih zemalja, ovđe prije svega mislim na Indiju”, navode iz Zavoda za zapošljavanje u Podgorici.

Iz Zavoda napominju da su prošle godine izdate 24.000 dozvola za rad stranaca.

Takođe iz Unije poslodavaca (UPCG) upozoravaju da nedostatak kvalitetne radne snage u Crnoj Gori predstavlja ozbiljan izazov, posebno u sektoru turizma, koji predstavlja najvažniju privrednu granu naše zemlje. I u toj poslovnoj asocijaciji su ukazali na sporost administracije i poteškoće za dobijanje viza potrebnih za inostranu radnu snagu.

“Smatram da neće biti dovoljno radne snage za ovu sezonu, kako sad stvari stoje, ukoliko se nešto drastično ne promijeni i ne dozvolimo uvoz radne snage iz dalekih destinacija, kao što se to dešava po čitavoj Evropi gdje rade ljudi iz Indije, Pakistana, Bangladeša. Uglavnom, to je jeftinija radna snaga i manje kvalifikovana, ali u Crnoj Gori ne možemo da nađemo bilo kakvu radnu snagu tako da nam je u ovom trenutku to jedini način da izguramo turističke sezone koje su ispred nas”, kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Budve, Aleksandar Jovanović.

On je naglasio da se mora pojednostaviti procedura za dolazak radne snage iz dalekih destincija.

“Mora im se omogućiti lakše dobijanje radnih viza i to je nešto što mora da se vrlo brzo odradi na pravi način, inače ćemo doći u problem da nećemo moći da zaposlimo te ljude, a nema ko da radi”, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana