Ćosić: Mora se stati u kraj masovnom neplaćanju boravišne takse

Srna
Foto: Agencije

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić poručio je da se mora stati u kraj masovnom neplaćanju boravišne takse jer to postalo neizdrživo i neopravdano.

"To je posebno očigledno na primjeru grada Istočno Sarajevo, jer se ovdje naplati godišnje oko 250.000 KM. To je neprihvatljivo, jer imamo i Jahorinu, tako da je realno da imamo oko milion maraka prihoda od taksa", rekao je Srni Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Ćosić je istakao da je Savez preporučio inspekciji da prekontroliše teren i da utvrdi ko izbjegava plaćanje boravišne takse i da im detaljno pregleda knjige gostiju.

Prema njegovim riječima, boravišna taksa, koja iznosi od dvije do tri marke po osobi po noćenju, je i zakonska obaveza i mora se poštovati. Riječ je o novcu koji je namijenjen za promociju turističkih potencijala Republike Srpske i za privlačenje novih gostiju. Ćosić je najavio i izmjenu zakonske regulative s ciljem stvaranja obaveze dnevne prijave gostiju, a ne na mjesečnom nivou, kao što je danas slučaj, sve u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srpske.

Prema zvaničnim podacima institucija Republike Srpske, u decembru prošle godine ostvareno je 26.980 dolazaka turista u Srpsku. Na osnovu tog broja uplaćeno je svega 98.584 KM prihoda po boravišnoj taksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana