Ćosić: Dogodine memorijalni kompleks civilima stradalim u prošlom vijeku

GS
Ćosić: Dogodine memorijalni kompleks civilima stradalim u prošlom vijeku

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je cilj da memorijalni kompleks posvećen srpskim civilima stradalim u 20. vijeku za koji je Vlada Republike Srpske izdvojila 800.000 KM bude završen naredne godine u ovo doba.

Ćosić je rekao da će to biti jedna prelijepa cjelina vrijedna 2.100.000 KM.

- Biće na ponos svih generacija i govoriće o stradanju Srba u 20. vijeku. Ove godine smo uspjeli izraditi projektnu dokumentaciju, obezbijediti novac, a možda radove i započnemo /17. septembra/ na dan slave grada - rekao je Ćosić u intervjuu Srni povodom slave grada - Svetog Petra Dabrobosanskog.

On je istakao da će od Vlade Republike Srpske u ovoj godini direktno u budžet grada Istočno Sarajevo doći oko tri miliona KM.

- Ove godine će nam biti uplaćeno 800.000 KM za izgradnju memorijalnog kompleksa, 800.000 iduće godine. Milion i po nam je uplaćeno u julu, kao podrška budžetu zbog toga što nema komunalnih taksa, 300.000 KM je bila podrška za organizaciju Svjetskog prvenstva u biciklizmu i očekujemo još 100.000 KM od Fonda za zaštitu životne sredine za projekat uređenja deponija - pojasnio je Ćosić.

UZ POMOĆ VLADE NAPRAVLjEN OZBILjAN ISKORAK

Ćosić je rekao da svake sedmice odlazi u Banjaluku, prezentuje projekte, te da se istrajnost i upornost isplati.

- Mislim da Istočno Sarajevo, sa svojim opštinama, ima poseban tretman od Vlade Republike Srpske. U dijelu izgrađivanja sistema kulture pamćenja i kulture sjećanja napravili smo ozbiljne iskorake - konstatovao je Ćosić.

On je dodao da je ostavreno sve što je Vladi prezentovano.

- Ono što sam prije godinu dana prezentovao kao jedan kompleks koji treba da bude završen do 2024. godine, lagano se i obistinjuje - rekao je Ćosić i zahvalio Vladi Republike Srpske.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je rekao da je u toku priprema projektne dokumenatcije za Kapiju grada koja će povezivati opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu, kao i za spomenik žrtvama NATO bombardovanja, koji će biti ispred muzeja na Palama.

- To je dio kulture pamćenja. Cilj nam je da u naredne dvije godine od Vlade Republike Srspke dobijemo novac da završimo muzej na Palama. Pripremamo i iznenađenje, a to je da na Trebeviću uradimo vizuelnu identifikaciju zastave Republike Srpske - rekao je Ćosić.

On je podsjetio da je Vlada Srpske prošle godine uplatila dva miliona KM za kupovinu firme "Mofas", za koju, kako je rekao, još postoje problemi, kao i da je završen projekat za "Park velikana srpskog zdravstva" u krugu Bolnice "Srbija", koji će naredne godine biti rađen.

Ćosić je naglasio da će do kraja septembra biti donesena odluka o proglašenju parka prirode "Trebević".

- Mi smo ove godine izdvojili 30.000 KM, uradili studiju, u toku je javni uvid i čim on bude završen, ja se nadam da će Vlada donijeti odluku. Moja ponuda prema načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo, Pale i Istočni Stari Grad biće da osnujemo zajeničko preduzeće i zajednički upravljamo ovim parkom prirode - dodao je Ćosić.

On je najavio i da će na Palama biti pravljena zgrada gradske uprave, kao i da će u Trnovu biti završen Vatrogasni dom, nabavljeno vozilo, te da će na Sokocu biti rekonstruisana glavna ulica u vrijednosti oko 300.000 KM.

- Izdvojili smo i 200.000 KM za izgradnju novih prostorija mjesne zajednice u Mokrom, za vododvodni sistem Grab uplatili smo 250.000 KM - naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić je rekao da su u toku i završni radovi na izgradnji pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu, koje bi sa radom trebalo početi početkom iduće godine.

- Vlada Srpske je za izgradnju pozorišta izdvojil 3.500.000 KM - podsjetio je Ćosić.

BEZ KREDITNIH ZADUŽENjA OVA GODINA REKORDNA

Prema njegovim riječima, izvršenje budžeta će ove godine biti oko 16.000.000 KM.

- Od iduće godine počinjemo se baviti i novim prihodima u budžet - naglasio je Ćosić i dodao da su, osim Vlade Republike Srpske, opštine najveći partneri grada.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je rekao da se već radi i startegija razvoja za period od 2023. do 2029. godine.

- Gledamo dugoročnije, ne vežemo se ni za bilo kakvu predizbornu kampanju, ni za mandatni period, već pokušavamo da postavimo neke stvari koje ćemo učiniti nepromjenjivim i da zacrtamo planove koji se neće moći mijenjati bez obzira na politike koje se budu sprovodile u gradu - pojasnio je Ćosić.

SVE SPREMNO ZA SLAVU I DAN GRADA

Ćosić je rekao da će grad u subotu, 17. septembra, proslaviti slavu Svetog Petra Dabrobosanskog.

- Slavu ćemo proslaviti u lijepom raspoloženju, iako je predizborna kampanja u toku, nas to ne ometa da obavljamo svoje redovne funkcije i da pravimo ozbiljne palnove za funkcionisanje Gradske uprave - rekao je Ćosić.

On je podsjetio da je prošle godine započeta aktivnost "Dani Istočnog Sarajeva" koja se veže za slavu i Dan grada.

- Cilj nam je da napravimo nekoliko vlastitih manifestacija, koje će se dešavati na području cijelog grada i koje će biti naš proizvod - pojasnio je Ćosić.

On je rekao da će manifestacija "Dani Istočnog Sarajeva" započeti sutra izložbom ratnih fotografija "Između sjećanja, stradanja i slobode" na Palama i Sokocu.

- Dan i slavu grada smo vezali i za Dan Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Zajedno proslavljamo. Mi smo jedno biće i tako se i ponašamo - rekao je Ćosić i dodao da će u organizaciji Univerziteta, u četvrtak, 15. septembra, uveče biti održan naučni skup "Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske".

Ćosić je rekao da će u petak, 16. septembra, u sali Kulturnog centra na Palama biti održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene povelje, plakete i zahvalnice, te da će u subotu na Dan grada i slave Njegovo visokopreosveštanstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima.

- Očekujemo veliki broj zvanica taj dan. Očekujemo veliki broj gostiju iz nama bratskog Niša, Novog Sada, Plužina. U manifestaciju smo uklopili "Dane Duška Trifunovića". Zabavni dio završavamo u nedjelju, 18. septembra, na Trgu Republike Srbije koncertom Branke Zečević i guslara Maksima Vojvodića i velikim koncertom Rade Manojlović i Milana Topalovića - poručio je Ćosić.

On je naglasio da grad i sve njegove opštine napreduju, te da se počinje shavtati vrijednost grada kao mjesta koje okuplja sve opštine.

- Istočno Sarajevo, kao jedini grad u Republici Srpskoj koji u svom sastavu ima opštine, pokazuje koliko je bitna snaga jedinstva. Poakzuje koliko različitost može da bude prednost, nikako nedostatak - zaključio je Ćosić,prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana