Ćorić: "Željeznice" - holding tri preduzeća

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je danas da su razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o željeznicama u tome da je u postupku restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" donesena odluka da ovo privredno društvo ubuduće posluje kao holding sa tri zavisna preduzeća. Ćorić je, obrazlažući ovaj prijedlog u Narodnoj skupštini, rekao da se njime produžava rok za uređenje putnih prelaza sa pet na 10 godina.

"Treća stvar je usklađivanje sa regulativom EU o pitanju prevoza putnika. Javni prevoz putnika je definisan i u skladu sa obavezama koje imamo prema transportnoj zajednici gdje će se lokalne zajednice ubuduće morati uključivati u javni prevoz putnika u željezničkom saobraćaju", rekao je Ćorić.

Poslanik Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić rekao je tokom skupštinske rasprave da je veoma malo urađeno na uređenju putnih prelaza, te da namjerava da uputi apel nadležnima da se trenutno stanje popravi. Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da je prijedlog o produženju rokova za uređenje putnih prelaza sa pet na 10 godina veoma loš.

Ministar Ćorić rekao je u završnoj riječi da ne postoji nijedan putni prelaz preko pruge koji nije adekvatno obilježen i u skladu sa prometom saobraćaja na toj dionici, kao i da se nastavlja rad na uređenju putnih prelaza.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o željeznicama Srpske danas su po hitnom postupku razmotrili poslanici Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana