Članovi sekte Lev Tahor sinoć napustili BiH na graničnom prelazu Deleuša

GS
Članovi sekte Lev Tahor sinoć napustili BiH na graničnom prelazu Deleuša

SARAJEVO - Služba za poslove sa strancima saopštila je da je 37 članova sekte Lev Tahor, koji su privremeno bili nastanjeni u Istočnom Sarajevu, napustilo BiH, preko graničnog prelaza Deleuša.

-Radi se o državljanima SAD, Kanade i Gvatemale, koji su u proteklom periodu izazvali uznemirenost građana, na osnovu tvrdnji da su pripadnici radikalne sekte Lev Tahor - rekli su u Službi, javio je Kliks.

Služba navodi da su oni izašli iz BiH prije isteka važenja bezviznog boravka, u sopstvenoj režiji, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.

Članovi Lev Tahora nisu željeli reći gdje odlaze, a pojavile su se i neke nezvanične informacije da im je konačna destinacija Bugarska.

Inspektori Službe za poslove sa strancima navode da su svakodnevno vršili operativne provjere i kontrolu navedenih osoba koje su bile smještene u dva objekta, u ulici Meše Selimovića u Istočnoj Ilidžu.

Strani državljani su u biH ušli tokom novembra 2021. godine po osnovu prava na bezvizni boravak. Služba za poslove sa strancima je obavila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a. Ostvaren je kontakt s nadležnom policijskom upravom te je služba informisana da nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela. Nadležne sigurnosne agencije su izvršile i dodatne provjere za navedene osobe te nije utvrđeno da predstavljaju prijetnju po javni poredak i bezbjednost BiH.

Kako strani državljani nisu prekršili odredbe Zakona o strancima, nije bilo osnova za postupanje i izricanje mjere protjerivanja ili stavljanja pod nadzor u imigracioni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana