Čitati Kočićeva djela znači razumjeti današnje vrijeme

M.V, Srna
Foto: Grad Banjaluka

STRIČIĆI - Bogatim kulturno-umjetničkim programom uz tradicionalno zborovanje, obraćanje besjednika i posluženje tradicionalnih jela nastavljeno je obilježavanje 58. Kočićevog zbora na zborištu kod Jablana u Stričićima.

- Petar Kočić nesumnjivo savremen i da čitati njegova djela, znači razumjeti današnje vrijeme - poručio je  predsjednik  Republike Srpske Milorad Dodik na centralnoj manifestaciji “58. Kočićevog zbora” naglasivši da je ovo vrijeme kada se ponovo pojavio “neki Rudonja”, koji hoće da otme zemlju Srbima, a oni mu prkose, ne želeći to da prihvate.

On je rekao da se Srbi bore za Republiku Srpsku i Srbiju i da njihova država nije BiH.

 

-Srbi su narod koji zaslužuje slobodu, ali jednako narod kome ne daju slobodu. Srbi su narod kojem ne daju da bude svoj na svome, kako u Kočićevo, tako i u današnje vrijeme - dodao je Dodik.

Dodik je rekao da ne čitati Kočića danas znači ne znati ništa o srpskom narodu.

Ponovio je da je srpski narod najviše stradao u Drugom svjetskom ratu, te da kroz istoriju, a i danas, zapadne sile nisu dozvolile homogenizaciju srpskog nacionalnog bića na ovom prostoru.

Prema Dodikovim riječima, Republika Srpska dobro stoji, o tome svjedoči i sve što je urađeno na Kočićevoj Manjači.
Dodik je rekao da je Kočić srpska istorija, vrijednost i srpski mit, a da srpski narod ostaje okupljen oko ideje države i slobode.

On je istakao da bez Republike Srpske ovdje nema države, nema slobode, Srba, ni “Kočićevog zbora”.

-Zato se moramo boriti za Republiku Srpsku. Živjela Republika Srpska i živjela Srbija - poručio je Dodik.

Ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade Đorđo Sladoje istakao je još jednom da mu je velika čast što je svojim brojnim nagradama pridružio i nagradu koja nosi ime velikog srpskog pisca Petra Kočića.

-Kočićevu nagradu pridružiću svojoj književnoj biografiji kao najveću dragocjenost jer naš veliki Petar Kočić, koji je sagorio u svojoj beskompromisnoj borbi za istinu, pravdu i otadžbinu srpskog naroda, iza sebe je ostavio djela koja se po svom kvalitetu mogu svrstati u red najbolje napisanih djela srpske književnosti.  Njegove antologijske likove teško da će ikada zaboraviti ijedan čitalac, jer njegovo djelo prevazilazi klasično poimanje književnosti i ono je postalo narodna svojina i dio nacionalnog identiteta- zaključio je on.

Princ Filip Karađorđević izrazio je zadovoljstvo što danas u Stričićima sa porodicom prisustvuje manifestaciji “58. Kočićev zbor”.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković naglasio je je da su djela srpskog književnika i narodnog tribuna Petra Kočića vanvremenska, jer sve tako dobro opisuju, te da je ponosan što su građani danas u rodnom kraju pisca okupljeni oko tradicije i običaja.

Stanivuković je poručio da je Kočićeva manifestacija simbol Banjaluke i cijele Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u planu je da se naredne godine napravi jedno zborište u Stričićima sa betoniranim putevima i arenom za bikove koja će svjedočiti onome što predstavljaju Petar Kočić i zbor.

-Možete očekivati naredne godine da ćemo početi sa izgradnjom zborišta i arene za bikove i to će biti mjesto koje će se posjećivati ne samo u Kočićeve dane, nego svih 365 dana. Uključićemo u ovo sve faktore i sve institucije - najavio je Stanivuković.

Centralna manifestacija trodnevnog obilježavanja “58. Kočićevog zbora” počela je danas Svetom liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Stričićima kod Banjaluke, pomenom Petru Kočiću, srpskom književniku i narodnom tribunu, i njegovom ocu Gerasimu.

U sklopu obilježavanja “58. Kočićevog zbora” prošla je i litija, a kod spomenika palim borcima u Stričićima služen je pomen junacima Otadžbine i položeni vijenci.

U sklopu završnog dana obilježavanja ovogodišnjeg “Kočićevog zbora” uslijedio je i kulturno-umjetnički program uz zborovanje, obraćanje zvaničnika, besjednika i dobitnika Kočićeve nagrade i posluženje tradicionalnih jela na lokaciji zborišta “Kod Jablana”.

Na zborištu će se nastaviti tradicionalno nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima uz učešće padobranaca, kao i drugi dio bodljavine bakova, te dodjela nagrade “Jablan”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana