Čisto srce i duša i vjera u Boga - pravoslavni vjernici proslavili Božić

GS
Čisto srce i duša i vjera u Boga - pravoslavni vjernici proslavili Božić

Pravoslavni vjernici danas su proslavili Božić.

U banjalučkom hramu Hrista Spasitelja, tačno u ponoć, tokom božićne liturgije pročitana je poslanica patrijarha srpskog Porfirija.

Episkop banjalučki Jefrem, koji je zajedno sa sveštenstvom služio Svetu arhijerejsku liturgiju, radosnim pozdravom čestitao je praznik Hristovog Rođenja svim pravoslavnim vjernicima.

Liturgijsko praznovanje nastavljeno je i danas a Sveta liturgija služena je i jutros.

U organizaciji Odbora za Kosovo i Metohiju, u Hramu Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica, na radost najmlađih, lomljena je česnica. Zlatnik je pronašla jedanaestogodišnja Anđela Bunić.

Svete liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika služene su u hramovima, manastirima i crkvama širom Republike Srpske.

Crkveni velikodostojnici, ali i vjernici molitvama poslali su poruku mira i ljubavi svome narodu, ali i svim dobrim ljudima u svijetu.

Zdravlje, mir i ljubav je ono što su svi poželjeli svojim najmilijim i ljudima širom Republike Srpske i cijeloga svijeta.

Da radost i veselje prate ovaj praznik, ali i sve ostale dane u godini, poruka je vjernika prijedorske regije.

- Na današnji praznik, praznik mira, želim mir prije svega duhovni, svim ljudima, mir u srcu, a onda mir i u njihovim porodicama, ljubav među našim bližnjim, ljubav prema cijelom svijetu, tu bužansku ljubav. Upravo iz te ljubavi Hristos je i došao. To je ta Božja ljubav koja nam se daje nesebično - rekao je, izeđu ostalog, protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Božić je duhovni put vjere, mira i blagoslova Božijeg, poručio je episkop zvorničko - tuzlanski Fotije nakon Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu u Bijeljini.

- Želim blagoslov Božiji svakoj napaćenoj duši danas, svakoj porodici pravoslavnoj da osjeti mir Božića u kući svojoj i srcu svom na prvom mjestu, i da budemo narod Božića kako smo to bili kroz vijekove. To je naš pu , naš krstonosni put, put Kosova našega, put zavjeta našeg - dio je emotivnog govoira episkopa Fotija.

Zvorničani su obilježavanje Božića počeli u Hramu Rođenja Svetog Jovana, preteče i krstitelja Gospodnjeg.

I vjernici dobojske regije došli su u hramove i crkve da se pomole i pričeste nakon šestonedjeljnog posta koji je prethodio ovom .

- Neka vam je srećan i bogom blagosloven ovaj veliki dan. Da ga, ako Bog da, u radosti i veselju sa svojom porodicom i ukućanima, proslavite molitveno - istakao je starješina hrama Rođenja presvete Bogorodice Doboj, prtojerej stavrofor Duško Nedić.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poželio je u Trebinju da se mnogo mir, blagostanja i zdravlja useli u sva srca i domove.

- Hristos se rodi, i ovih dana i ovih noći mi smo to bezbroj puta opjevali i iskazali u molitvama i pokušali da opišemo u našim besjedama - kaže episkop Dimitrije.

Poštujući običaje i svoju vjeru, mnogi su na praznik Hristovog rođenja došli na molitvu u hramove u Brčkom.

Čisto srce i duša i vjera u Boga put su ka spasenju uz božićnu čestitku, poručili su crkveni velikodostojnici širom Republike Srpske.

Praznovanje Božića traje tri dana, tokom kojih se vjernici okupljaju u hramovima, prenosi RTRS.

Obilježavanje nastavljaju u porodičnim domovima, jer su praznici vrijeme kad se u pravoslavnim domovima okuplja porodica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana