Cijeli razred gimnazije prošao peticom, prvi put u istoriji škole

GS
Cijeli razred gimnazije prošao peticom, prvi put u istoriji škole

KAKANj - Kakanjska Gimnazija “Muhsin Rizvić” prije nekoliko dana proslavila je svoju godišnjicu, ali i ispratila maturante. Jedan razred se posebno ističe i to onaj koji je ostvario razredni prosjek od 5,0 i time ispisao istoriju ove obrazovne ustanove.

Vrijedno su radili sa svojom razrednicom Enidom Mostić koja je ujedno i profesorka fizike, ali i drugim nastavnicima koji su im predavali. Trud i rad se na kraju isplatio, prenosi Kliks.

Jedan učenik će zbog zapaženih rezultata učestvovati i na Olimpijadi iz fizike koja će biti održana u Njemačkoj i Japanu.

Ovo je prva generacija kojoj je 27-godišnja Enida Mostić iz Visokog razrednica i dobitnica nagrade za inovativne nastavnike, a svoj rad u ovoj školi počela je još kao student prije četiri godine kada je preuzela današnje već maturante.

-Izvela sam ih kao maturante i zaista su najbolji učenici sa 5,0 prosjekom i najbolja generacija u istoriji ove obrazovne ustanove. Šta je bilo najbitnije, teško je reći, ali možda je bilo to što nisam bila mnogo starija od njih i zajedno smo dijelili uspjehe i padove i mislim da je to imalo ključnu ulogu. Moji časovi nisu „fizičarski“ već su često, kao i kod mojih kolega, životne priče... Učila sam na fakultetu da ne trebam biti diktator već samo prva među jednakim, da ih predvodim... - govori Mostićeva.

Ističe da su kao i svi gimnazijalci bili razdvojeni 1. i 2. razred te da su se u 3. razredu spojili u informatičko-matematičko područje te da su zajedno bili u 3. i 4. razredu. U dvije godine školovanja naučili su se zajedništvu.

-Oni su u 3. razredu imali prosjek 4,9, pa im je vjerovatno to bio zajednički motiv da 4. razred završe s prosjekom 5,0. Sve im je to pomoglo da zajednički djeluju i pomažu jedni drugima - dodala je Mostić te naglasila da je čitav nastavnički kolektiv s učenicima vrijedno radio, slušao njihove želje i potrebe, posvećivao vrijeme za dodatnu edukaciju što je rezultiralo uspjehom.

Direktor škole Maid Goralija kaže da je ovo pokazatelj da se iz skromnih uslova mogu dati itekako pažnje vrijedni rezultati rada.

-Juče smo imali obilježavanje dana škole i s ponosom smo istakli da je ovo generacija maturanata koja je najuspješnija od kada postoji gimnazija. Ispratili smo 51. generaciju maturanata, gimnazija postoji 64 godine i oni su najuspješniji u istoriji ove ustanove - kaže Goralija.

Sretan je što je reforma obrazovanja dala rezultate te što su svi nastavnici i stariji i mlađi prihvatili promjene.

-Bez obzira na pristup, provjera znanja je još uvijek detaljna. Znanje je tu bez obzira na koncept na koji se prenosi. Kada vidimo na kakvim sve takmičenjima djeca učestvuju i koji su nivoi, koje su to teme u okviru kojih se takmiče, vidi se da to nisu osobe koje su srednjoškolskog uzrasta već da prevazilaze to - izjavio je Goralija.

Ipak, u kakanjskoj gimnaziji ima samo 12 odjeljenja, a ranijih godina su imali i više od 20. To je standard za srednju školu, a u odjeljenjima je danas po 15 učenika, dok je ranije bilo po 30.

Na kraju je ipak kazao da je kvalitet njihovih učenika na fakultetima prepoznat te da ga to raduje i da je uvjeren da će to biti i u narednim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana