Četvrti paviljon čeka 280 najboljih studenata

Danijela Stokanć
Četvrti paviljon čeka 280 najboljih studenata

Banjaluka - Četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci, koji će biti drugi dom za najboljih 280 studenata, svečano je juče otvoren, a uskoro slijedi raspisivanje konkursa za smještaj stanara u novoizgrađeni objekat.

Riječ je o paviljonu sa 140 dvokrevetnih potpuno opremljenih soba, sa zajedničkim prostorijama, kao što su dnevni boravci, čitaonice, studentske ljekarske ordinacije, vešeraj, te tehničke i administrativne prostorije i pozorišna scena.

Svaki sprat novog paviljona, ukupne površine 6.100 kvadratnih metara, ima i čajnu kuhinju.

Predsjednik Milorad Dodik, koji je zajedno sa rektorom banjalučkog Univerziteta Milanom Matarugom otvorio novoizgrađeni objekat, kazao je da je studentski kampus u Banjaluci sada jedan od najsređenijih u regionu.

- Svim studentima želim ugodan boravak. Ovdje će biti mnogo budućih profesora, dekana, rektora, predsjednika vlada i republika - poručio je Dodik, napomenuvši da je paviljon izgrađen i opremljen sredstvima Vlade RS u iznosu od oko 8,5 miliona KM.

- Sve je urađeno po najvišim evropskim standardima. Osim sportske dvorane, ambulante, sada i zgrade četvrtog paviljona, nastavljamo da radimo i usavršavamo objekte Univerziteta u Banjaluci - rekao je Dodik.

Dodao je da je ranije rekonstruisana zgrada Ekonomskog fakulteta i izgrađen objekat Fakulteta političkih nauka, ističući da je, kada je riječ o banjalučkom Univerzitetu, preostala još izgradnja zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

- Izgradnjom ovog paviljona, zatim Studentskog doma na Palama i građenjem Studentskog doma u Foči, odgovorili smo na sve zahtjeve i potrebe univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i studentskih organizacija - kazao je predsjednik RS.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da će paviljon ove sedmice biti potpuno funkcionalan.

- To znači da uprava Studentskog centra "Nikola Tesla" može da raspiše i konkurs za smještaj studenata u novi objekat - naglasio je Mataruga, zahvalivši svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Otvaranje četvrtog paviljona, prema riječima predsjednika Studentskog parlamenta banjalučkog Univerziteta Zorana Grahovaca, pokazuje opredijeljenost vlasti RS i grada da Banjaluka bude studentski centar u pravom smislu te riječi.

- Ovako moderan i opremljen objekat za smještaj studenata sigurno će im biti motivacija da više uče i rade, i samim tim usavršavaju svoje profesionalne i radne vještine - rekao je Grahovac.

Gradnja paviljona počela je u aprilu 2014. godine.

Sertifikat

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, na svečanosti otvaranja četvrtog paviljona, uručila je rektoru Matarugi energetski sertifikat za ovaj objekat. Četvrti paviljon SC "Nikola Tesla" je prva javna zgrada u kojoj je sproveden postupak energetskog sertifikovanja, tokom kojeg su utvrđene energetske karakteristike upoređene sa referentnim vrijednostima, te utvrđen energetski razred objekta.

Sadržaj paviljona

- 140 dvokrevetnih soba

- dnevni boravci

- čitaonice

- studentske ljekarske ordinacije

- vešeraj

- čajne kuhinje

- tehničke i administrativne prostorije

- pozorišna scena

_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana