Četvorodnevna obuka o razvojnim projektima

Srna
Četvorodnevna obuka o razvojnim projektima

MRKONjIĆ GRAD - Razvojna agencija Republike Srpske /RARS/ organizovala je u Mrkonjić Gradu novi ciklus besplatne obuke o pripremi i realizaciji razvojnih projekata za predstavnike ove opštine, Jezera i Ribnika.

Marko Kakuća iz RARS-a rekao je Srni da je cilj da se projektni timovi unutar jedinica lokalne samouprave praktično osposobe za identifikaciju, pripremu i realizaciju projekata prema metodologiji koju primjenjuje najveći broj međunarodnih i domaćih institucija.

On je naveo da su na ovom seminaru radili na razvoju tri projektne ideje - unapređenje bezbjednosti učesnika u saobraćaju na području opštine Mrkonjić Grad, izgradnja turističke infrastrukture i valorizacija potencijala u turizmu u opštini Ribnik, te upostavljanje efikasnijeg i boljeg sistema za prikupljanje i tretman otpada na području opštine Jezero.

"Obuka je besplatna za sve polaznike i organizuje se za grupe opština gdje mi dolazimo. Nadam se da će ovi projekti nakon obuke biti razrađeni u punoj formi", istakao je Kakuća.

On je podsjetio da ovu aktivnost RARS samostalno realizuje od 2015. godine i da su do sada imali 30 ciklusa obuka u kojima su učestvovali predstavnici iz 55 jedinica lokalnih samouprava i 546 polaznika.

"Nakon završenih obuka radi se na konkretnim projektnim prijedlozima, 24 projekta su našla finansiranje sa ukupnom vrijednošću većom od 12 miliona KM", naglasio je Kakuća.

On je istakao da je Razvojna agencija Republike Srpske za ovu aktivnost dobila prestižnu nagradu Evropske asocijacije regionalnih razvojnih agencija za najbolju praksu u saradnji sa lokalnim upravama i jačanju njihovih kapaciteta.

Tanja Rosić iz opštine Jezero zahvalila je Razvojnoj agenciji Srpske što je prepoznala potrebu da se i ove opštine uključe u ovakav vid značajne edukacije.

"Mislim da smo usvojili dosta znanja, prvenstveno mi koji se prvi put susrećemo sa pisanjem projekata", rekla je Rosićeva.

I Branka Radić iz Mrkonjić Grada ističe značaj ove obuke i nada se da će stečeno znanje primijeniti i u praksi.

Četvorodnevna obuka "Instrumenti za identifikaciju, pripremu i sprovođenje razvojnih projekata", koja je u Mrkonjić Gradu počela u utorak, 25. oktobra, organizovana je u saradnji sa opštinskom Agencijom za privredni razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana