Centralnoj banci nagrada za transparenost od “Central benkinga”

Srna
Centralnoj banci nagrada za transparenost od “Central benkinga”

SARAJEVO - Medijska agencija sa sjedištem u Velikoj Britaniji "Central benking" prvi put je dodijelila Centralnoj banci BiH prestižnu međunarodnu nagradu u kategoriji "transparentnost" - za jačanje integriteta i uvođenje Etičke linije kao nezavisnog antikorupcijskog alata, te za jačanje komunikacije sa javnošću.

”Central benking”, koji pokriva operacije centralnih banaka i finansijskih regulatora, godišnje dođeljuje priznanja centralnim bankama i učesnicima na finansijskom tržištu, saopšteno je iz Banke.

U obrazloženju dodjele priznanja, Centralna banka je okarakterisana kao “pionirska” javna institucija, odnosno kao jedna od malobrojnih javnih institucija koja je implementirala Etičku liniju, a koja nudi mogućnost anonimne prijave o postojanju korupcije i drugih nepravilnosti u radu, te usvojila Etički kodeks i akte koji se odnose na sukob interesa, poklone i gostoprimstvo.

“I zaposleni u Centralnoj banci i treće strane mogu koristiti uslugu za prijavu sumnje na korupciju 24 časa sedam dana u sedmici. Nezavisno tijelo nadgleda etičku liniju odvojeno od Banke sa podacima o ljudima koji podnose izvještaje koji se nalaze na serveru u Irskoj”, navedeno je u objavi “Central benkinga”.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić smatra da nagrada dolazi u pravom momentu za ovu instituciju s obzirom na vrlo izazovna vremena i ne baš idealno okruženje za bilo kakve inovacije, a posebno za jačanje integriteta i transparentnosti u radu.

“Kada vidimo prethodno nagrađene svjetske i evropske centralne banke i pobjednike u ovoj kategoriji iz prethodnih godina, biti rame uz rame s njima, čini nas ponosnim i daje nam dodatni podstrek da u narednom periodu budemo još odlučniji u izgradnji etičnog poslovanja”, poručio je Softić.

“Central benking” je medijska agencija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, osnovana 1990. godine. Izdaje “Central benking žurnal”, brojne knjige i dodjeljuje godišnje nagrade (Central Banking Awards).

Nagrada se dodjeljuje u 26 kategorija - 13 za centralne banke i 13 za učesnike na finansijskom tržištu.

“Central Benking” je i domaćin edukativnih stručnih događaja za centralne bankare i učesnike na finansijskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana