Ćelavi ibis Jonas nakon pola godine napustio Sarajevo i sletio u Austriju

GS
Ćelavi ibis Jonas nakon pola godine napustio Sarajevo i sletio u Austriju

SARAJEVO - Ćelavi ibis, rijetka vrsta ptice, proteklih mjeseci je plijenio mnogo pažnje u Sarajevu, a nedavno je odletio iz tog grada te je sletio u Austriju.

Ova vrsta ptice je jedna od najugroženijih na svijetu i vjeruje se da ih preostalo otprilike 300.

Ptica koja je od novembra do maja boravila u Sarajevu se zove Jonas i uspješno se vratila u austrijski gradić Zekirhen na Valerzeu  kod Salcburga.

Kako je objavio Waldrappteam, organizacija koja se bavi uspostavljanjem nove divlje populacije ćelavih ibisa u Evropi, Jonas se vratio kući gdje je rođen početkom 2022. godine.

Jonas je prošlog avgusta zajedno s ostalim ćelavim ibisima iz Zekirhen odletio ka jugu. I dok su ostale ptice iz njegovog jata sletjele u italijansku regiju Toskana, mladi Jonas je odlučio skrenuti s puta i doletjeti u BiH, a u Sarajevu se smjestio u novembru prošle godine.

Tu mu se očito, svidjelo, te su ga Sarajlije često viđale najčešće na Grbavici, te u Butmiru, prenosi Kliks.

Ipak, 1. maja je odlučio krenuti kući, te je nakon nekoliko dana uočen u Banjaluci i Laktašima, a 4. juna je viđen u austrijskom gradu Leoben pored Graca.

Nedavno se vratio u Zekirhen, a članovi Waldrappteama su mu stavili GPS lokator kako bi mogli pratiti njegovo kretanje kada krajem ljeta ponovo dođe sezona migracija. Biće zanimljivo vidjeti da li će se Jonas ponovo odlučiti za Sarajevo ili će sa članovima svoje porodice otići u Toskanu.

Kod ovih ptica posebno je zanimljivo to što mužjak i ženka ostaju zajedno do kraja života. Kad jedna ptica ugine, ona druga tuguje za njom. Često se događa da ptica koja ostane bez svog para gladuje sve dok ne ugine ili čak izvrši samoubistvo.

U normalnim okolnostima ibis živi između 25 i 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana