Čekajući osvježenje: Do kada će se Balkan pržiti

B92
Čekajući osvježenje: Do kada će se Balkan pržiti

Toplotni talas zahvatao je Srpsku i BiH, ali i zemlje u regionu, cijeli Balkan i dijelove istočne Evrope.

Cijeli Balkan i dijelovi istočne Evrope su pod toplotnim talasom od početka jula, a predviđa se da će vrućina potrajati još dvije nedjelje, piše meteorološka služba "Severe Weather Europe".

"Ovo je istorijski toplotni talas sa dnevnim temperaturama koje prelaze prag od 40°C. Najintenzivniji je na Balkanskom poluostrvu i u istočnoj Evropi. Zagrijavaju se i mora u mediteranskom regionu, mjestimično dostižući 30°C. Prema prognozama globalnog modela vremena, temperature će tokom jula ostati znatno iznad prosjeka širom južne i istočne Evrope. Za Balkansko poluostrvo prognoziraju se rekordne vrijednosti za ovu nedjelju", piše "SWE".

Temperature su u mnogim oblastima dostigle više od 30 stepeni, a više od 40°C zabilježeno je u Srbiji, Rumuniji, Albaniji, Bugarskoj, BiH, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj posljednjih dana.

Najviša minimalna temperatura ikad zabilježena u Srbiji

U Srbiji, piše "SWE", zabilježena je istorijska vrućina. Meteorološka stanica u Vršcu zabilježila je u subotu minimalne temperature od 30,6°C, a u nedjelju 31,2°C, što je najviša minimalna temperatura ikada zabilježena u Srbiji.

Beograd je prijavio minimalnu temperaturu od 27,3°C u subotu i 27,5°C u nedjelju. Ove vrijednosti su takođe veoma blizu rekordnih. Visoke noćne temperature zabilježene su i u susjednim zemljama, kao što su Hrvatska, BiH, Rumunija i Sjeverna Makedonija. Grčka je takođe napomenula da se minimalna temperatura tokom vikenda na nekim stanicama nije spustila ispod 30°C.

Toplotni talas će trajati još 7 do 10 dana

"Jul je poznat kao najtopliji mjesec ljeta, ali temperature ovih dana i narednih 7-10 dana biće znatno više od prosjeka. Dnevni prosjek u mnogim regionima biće za oko 10 stepeni viši od prosjeka", najavljuje "SWE". Dodaju da je za ovu situaciju zaslužna toplotna kupola.

Šta je toplotna kupola?

Toplotna kupola je meteorološki fenomen u kojem se velika masa vrućeg vazduha zarobi iznad određenog područja, izazivajući ekstremne temperature. Normalno, topli vazduh, koji je tanji od hladnog vazduha, ima tendenciju da se podigne. Međutim, jak sistem visokog pritiska može spriječiti ovo podizanje i širenje i prisiliti topli vazduh da ostane zarobljen blizu površine u određenom području. U tom smislu, sistemi visokog pritiska djeluju kao pokrivač ili kupola nad određenom površinom.

Atmosferski fizičar Branko Grisogono, profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, tumači da "pojačana suspenzija u jakom anticiklonalnom vazdušnom polju ne dozvoljava duboku vlažnu konvekciju i isparavanje, već svojim snažnim 'poklopcem' čini suprotno – sprečava miješanje i ventilaciju vazduha".

"Ovo se najčešće dešava kada je mlazni tok, polarni ili suptropski, preslab, a ovo slabljenje je nešto što se dešava u ovim trenutnim klimatskim promjenama", dodaje Grisogono.

Začarani krug

Sunčeva energija zagrijava zemlju, a to zagrijano tlo zatim zagrijava vazduh iznad njega. Bez mogućnosti da se podigne i rasprši, zagrijani vazduh ostaje blizu tla, gdje nastavlja da se zagrijava. Kondenzuje se ispod kupole, a kako je njegova ukupna toplota zarobljena u manjoj zapremini, njena temperatura dalje raste.

Visok pritisak takođe sprečava nastanak oblaka i padavina, što znači da prostor ispod termalne kupole ostaje suv i osunčan, što, pak, dodatno povećava temperaturu.

Jedan od ekstremnih primjera toplotne kupole desio se 2021. godine u Sjevernoj Americi, kada su zapadni dijelovi SAD i Kanada doživjele rekordne temperature koje su prelazile 40°C, što je izazvalo brojne zdravstvene probleme i šumske požare.

I danas vruće

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH i danas će biti pretežno sunčano i vruće, a ponegdje na istoku tokom prijepodneva može pasti i malo kiše ili prolazni pljusak.

U nastavku dana očekuje se lokalni razvoj oblačnosti, prvo na jugozapadu i jugoistoku, koji će se kasnije tokom dana i večeri premještati dalje ka sjeveru i istoku, te usloviti kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

Mjestimično su moguće i nepogode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U mnogim predjelima očekuje se tropska noć.

Duvaće slab do umjeren vjetar, povremeno u širem pojasu rijeke Save i na jugu pojačan, promjenljiv ili sjevernih smjerova.

Dnevna temperatura vazduha biće od 33 do 39, u višim predjelima od 29 stepeni Celzijusovih.

Temperatura u 8.00 časova: Bjelašnica 18, Drvar, Šipovo i Drinić 19, Ribnik, Sokolac i Gacko 20, Mrkonjić Grad, Čemerno i Han Pijesak 21, Novi Grad, Foča, Bileća i Rudo 22, Kneževo i Sarajevo 23, Prijedor, Srebrenica i Kalinovik 24, Banjaluka, Zvornik, Tuzla, Zenica i Višegrad 25, Srbac, Doboj i Trebinje 26, Neum 27, Bijeljina 28, a Mostar 29 stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana