Časni krst iz Donje Gradine postavljen na groblju srpskih logoraša u Norveškoj

Srna
Časni krst iz Donje Gradine postavljen na groblju srpskih logoraša u Norveškoj

TRONDHAJM- Na groblju u norveškom gradu Trondhajmu, na kome počivaju srpski logoraši nacističkih logora iz Drugog svjetskog rata, osveštan je i postavljen Časni krst, koji je stigao iz jasenovačkog stratišta Donje Gradine.

Novinar i publicista Branko Dimović Dimeski, producent filmova o stradanju srpskih logoraša “Logor smrti u Karašjoku” i “33 anđela”, koji duže od dvije decenije živi u Norveškoj, podsjetio je da je ovaj krst osveštan na Vidovdan.

On je napomenuo da je krst krenuo sa najvećeg jasenovačkog stratišta Donje Gradine i crkve u Drakseniću gdje se desio strašan pokolj Srba u Drugom svjetskom ratu, na više hiljada kilometara dug put ka Norveškoj, da bi konačno, poslije 80 godina, na pravi način obilježio mjesto pokoja srpskih stradalnika.

Krst je u hramu Svetog Nikolaja u Oslu 2. jula dočekao veliki broj parohijana i ambasador Srbije Dragan Petrović, a potom ga je na takozvanom “Ruskom ostrvu”, nekropoli ruskih izbjeglica iz 1917. godine, osveštao arhimandrit Johanes, nastojatelj parohije Svetog Nikolaja koja je od 2018. godine pod jurisdikcijom Eparhije britansko-skandinavske Srpske pravoslavne crkve.

-Ne možemo očekivati da će se neko drugi sećati naše istorije, ako mi to ne učinimo - rekao je Dimović za Radio “Slovo ljubve”.

On je pozvao sve one koji i danas tragaju za postradalim precima, ali isto tako i istraživače i sve one koji žele da saznaju više o ovom namjerno zaboravljenom dijelu srpske stradalne istorije, da se jave putem elektronske pošte na adresu [email protected].

Dimović već nekoliko godina radi na otkrivanju istine o srpskim stradalnicima u Drugom svjetskom ratu u brojnim nacističkim logorima u Norveškoj.

On je rekao da, nakon završenog filma “Logor smrti u Karašjoku” trenutno radi na novom filmu “33 anđela”, koji govori o stradanju više od 150 srpske djece u nacističkim logorima u Norveškoj.

-Film polako ulazi u završnu fazu. Sniman je na više lokacija, među kojima i u Republici Srpskoj i to na poziv potomaka. Tu je i nastala inicijativa da se Časni krst postavi u Norveškoj. Krst je osveštan na Vidovdan, a krenuo je Donje Gradine put Norveške, gde je i stigao - dodao je Dimović.

On je podsjetio na priču Brane Gajića, potomka jednog od stradalih Srba, koji decenijama tragao za svojim stricem.

-Uspeli smo da pronađeno grob njegovog strica posle toliko godina. Bilo je dirljivo kada je Brane Gajić došao kleknuo na grob. Mediji u Norveškoj su krenuli da pišu o tome  rekao je Dimović.

On je dodao da je film “Logor smrti u Karašjoku” otvorio jedno novo poglavlje i veliko interesovanje potomaka srpskih stradalnika u Norveškoj, te istakao značaj da se čuva kultura sjećanja.

-Ne možemo očekivati da će se drugi sećati naše istorije, ako mi to ne učinimo. Ima još toliko podataka i svedoka o tome šta se dogodilo sa logorašima u Norveškoj. U saradnji sa norveškim istoričarima došli smo do podatka da su 97 odsto tih stradalih bili Srbi - rekao je Dimić.

On je podsjetio da postoji još grobalja srpskih stradalnika u Norveškoj, gdje treba postaviti pravoslavno obilježje krst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana