Čabrić: U Srpskoj u prvom polugodištu više od 1.000 slučajeva nasilja

Srna
Čabrić: U Srpskoj u prvom polugodištu više od 1.000 slučajeva nasilja

SARAJEVO- U Republici Srpskoj u prvom polugodištu evidentirano je više od 1.000 slučajeva nasilja nad ženama, uglavnom fizičkog, izjavila je danas ministar porodice, omladine i sporta Srpske Selma Čabrić, te poručila da sve žrtve treba da znaju da imaju podršku nadležnih institucija u Republici koje će im pružiti svu moguću zaštitu.

- Zbog poražavajući podataka uključili smo sve alarme, upalili sva svjetla, alarmirali javnost i nevladin sektor. Ministarstvo mora preduzeti mjere, a počinilac mora biti kažnjen i svoju kaznu odslužiti - rekla je Čabrićeva novinarima u Sarajevu, prije početka konferencije “Lokalni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici sa fokusom na nasilje nad ženama”.

Ona je navela da je u Srpskoj 2012. godine usvojen Zakon o zaštiti žrtava nasilja u porodici, koji je mijenjan i dopunjavan, a nacrt novog zakona je u skupštinskoj proceduri.

-Danas ćemo razgovarati sa predstavnicima lokalnih zajednica o poboljšanju njihovih protokola, te o primjerima dobre prakse, odnosno kako to treba i može da funkcioniše - rekla je Čabrićeva.

Ona je dodala da je ministarstvo na čijem je čelu stoji na raspolaganju Savezu opština i gradova Republike Srpske, te da Ministarstvo lokalne uprave i samouprave može da pomogne u izradi protokola.

Izvršni direktor Fondacije “Udružene žene” iz Banjaluke Gorica Ivić rekla je da ono što muči žene žrtve nasilja da u određenom broju slučajeva nemaju osjećaj da sistem stoji iza njih, a one koje prijave nasilje nemaju povratne informacije šta je dalje urađeno po tom pitanju.

-Mi smo sistem koji nije naučio da se bavi žrtvama, njihovom zaštitom i podrškom, već više procesuiranjem, tako da u tom smislu postoji niz koraka koje treba preduzeti kako bi žrtve bile ohrabrene da ostaju u sistemu podrške i ne odustaju od njega i ono što je najvažnije, da se vjeruje žrtvama - istakla je Ivićeva.

Prema njenim riječima, prepoznaju se samo fizički oblici nasilja, gdje su na žrtvama vidljive povrede, ali ne i oni produženi oblici koji se dešavaju nakon što žrtva izađe iz nasilne porodice.

-Nasilje izaziva značajne traume koje se, nažalost, nose cijeli život - poručila je Ivićeva i navela da su sve policijske uprave u Republici Srpskoj u ovoj godini zabilježile povećanje prijava nasilja u odnosu na prethodnu godinu, te dodala da je zakonska obaveza da se sve prijave evidentiraju i proslijede drugim institucijama.

Ona je navela da je povećan broj i seksualnog nasilja nad odraslim osobama i djecom na nivou cijele Republike Srpske.

Projektni koordinator u Džender centru Vlade FBiH Fatima Bećirović rekla je da se broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama u FBiH iz godine u godinu povećava, jer su se žrtve ohrabrile da se obrate nadležnim institucijama i potraže podršku i pomoć.

Prema njenim riječima, postoji i gubitak povjerenja u institucije, a postoje i slučajevi gdje su napravljeni propusti, gdje žene žrtve nasilja nisu bile zaštićene na adekvatan način.

Ona je navela da postoje stručnjaci koji će pružiti pomoć i podršku žrtama i da postoje propisi koji će ih zaštititi.

Bećirovićeva je dodala da se mora govoriti o pojedinačnim slučajevima žena žrtava nasilja i pozivati na odgovornost one koji su napravili propust i kažnjavati ih, te na taj način poslati poruku svima koji ne rade savjesno da moraju primjenjivati zakonska rješenja i zaštititi žrtve nasilja.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću Saveza opština i gradova Republike Srpske Vladana Popović Đorđić rekla je da je vrijeme da se entitetski savezi počnu baviti temama koje su aktuelne, posebno kada je riječ o porastu nasilja nad ženama.

-Bitno je obezbijediti zaštitu žene koja se odluči da ode od nasilnika. Treba joj ponuditi zaposlenje da ne bi bila primorana da se vrati nasilniku - navela je Đorđićeva.

Direktor Saveza opština i gradova FBiH Vesna Travljanin izjavila je da će na današnjoj konferenciji razmijeniti mišljenja i donijeti zaključke koji se odnose na zaštitu žena žrtava nasilja u porodici i uopšte o ravnopravnosti polova.

Ona je navela da je potrebno da opštine koje već imaju centre za socijalni rad pojačaju svoju ulogu u zaštiti žrtava nasilja, jer su lokalne zajednice prva mjesta gdje se građani obraćaju.

Na konferenciji koju su organizovali savezi opština i gradova u Republike Srpske i FBiH, učestvuju eksperti za ovu oblast, te predstavnici lokalnih zajednica iz oba entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana