Čabrić: Nulta tolerancija na bilo koju vrstu nasilja

Srna
Čabrić: Nulta tolerancija na bilo koju vrstu nasilja

BANjALUKA - Republika Srpska ima nultu toleranciju na bilo koju vrstu nasilja koje uvijek treba prijaviti, poručila je danas u Banjaluci ministar porodice, omladine i sporta Srpske Selma Čabrić tokom konferencije "Zaustavimo nasilje zajedno".

Čabrićeva je istakla da je akcenat na multisektorskom pristupu i da je na svakom pojedincu koji, ukoliko vidi ili čuje nasilje, treba da ga prijavi.

"Žrtve moraju imati osjećaj da institucije stoje iza njih i Republika Srpska ima nultu toleranciju na bilo koju vrstu nasilja", rekla je Čabrićeva novinarima.

Ona je navela da resorno ministarstvo ima zadatak da prikuplja podatke, te da nastavlja istim tempom uz edukacije i ono što će kao prioritete nametati novi zakon.

Čabrićeva je podsjetila da je konferencija organizovana u sklopu kampanje "Šesnaest dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja".

Predstavnik Populacionog fonda UN /UNFPA/ za BiH Džon Kenedi Mosoti rekao je da je važno iskorijeniti svaki vid nasilja u društvu.

Mosoti je naglasio da su prepoznati napori Vlade Srpske da se pruži zaštita osobama koje su preživjele nasilje, te kako bi se zakonsko rješenje uskladilo sa relevantnim međunarodnim standardima.

On je naveo da postoji politička volja za rješavanje ovih pitanja koja je iskazana liderstvom u ovoj oblasti Ministarstva porodice, omladine i sporta, te prisustvom predstavnika predsjednika Srpske koji su prisustvovali konferenciji.

"Vidjeli smo da je u BiH porastao broj slučajeva femicida. Nakon usvajanja zakona, konferencija i potpisivanja memoranduma tek onda nam predstoji pravi posao da sve žene i djevojke nudu bezbijedne u Srpskoj, a važnu ulogu imaju i mediji kako bismo doprinijeli boljem društvu i unapređenju situacije", zaključio je Mosoti.

U okviru konferencije potpisan je i memorandum o saradnji između Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske, Populacionog fonda UN i RTRS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana