Čabrić: Institucije Srpske su podrška porodici

Srna
Foto: Srna

DOBOJ - Institucije Srpske SU podrška porodici i radi se na Nacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama s ciljem poboljšanja stanja u ovoj oblasti, rekla je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić

“Roditelji danas teško izlaze na kraj sa svim izazovima sa kojima se djeca susreću, ali je danas isto tako teško biti dijete. Tu smo da pomognemo, damo podršku predavanjem i svojim ličnim primjerima”, rekla je Čabrićeva u Doboju, gdje je prisustvovala predavanju “Nasilje među mladima i nasilje u porodici - stanja, postignuća i izazovi”, koje je organizovano za savjete roditelja šest srednjih škola iz ovog grada.

Čabrićeva kaže da kao roditelj, uprkos ministarskim obavezama, odnos sa djecom izgrađuje prvenstveno dobrom organizacijom, povjerenjem i dogovorom.

Tamara Marić iz Resora za izvršenje krivičnih djela i sankcija Ministarstva pravde Republike Srpske ukazala je na predavanju da Vlada Srpske ima nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja, posebno kada su u pitanju maloljetnici.

“Ministarstvo pravde je aktivno učestvovalo u izradi mnogih zakonskih rješenja, od kojih je i Nacrt zakona o sprečavanju nasilja u porodici i nad ženama”, rekla je Marićeva.

Ona je navela da su tokom večerašnjeg predavanja roditelji upoznati o izazovima sa kojima se susreću mladi, odnosno porodica, te postignućima u ovoj oblasti.

Predavanje su organizovali Ministarstvo pravde Republike Srpske, dobojska Ekonomska škola i Savjet roditelja škole.

Direktor Ekonomske škole Tijana Vasiljević Stokić ukazala je na prisutnost vršnjačkog nasilja u učionicama, koje se manifestuje u vidu neprimjerenog fotografisanja, te koškanja koja su sve zastupljenija kod djevojčica.

“Nasilje u porodici se svakako prelama na ponašanje samog učenika i na njegovo doživljavanje kompletne situacije. Mislim da su ovakve radionice i saradnja sa roditeljima prijeko potrebni, jer su roditelji partneri školama i bez njih sve ono što i zamislimo u vaspitno-obrazovnoj ustanovi ne možemo da realizujemo”, rekla je Stokićeva.

 

Ona je ukazala na značaj odnosa kućnog vaspitanja i međusobne otvorenosti unutar roditelja i djeteta.

Psiholog u školi Luka Ristić kaže da su nasilje među mladima i porodično nasilje uvijek aktuelna tema, te da prosvjetni radnici imaju veliku ulogu u prevenciji i detekciji rizičnog ponašanja kod učenika.

Ristić je ukazao da danas djecu više ne vaspitaju isključivo roditelji i nastavnici koliko “jutjuberi” i “tiktokeri”.

Direktor Osnovne škole Sveti Sava Branka Kondić naveo je da se kao vršnjačko nasilje najčešće javlja verbalno vrijeđanje među učenicima i provokacije preko društvenih mreža, a da je posljednji slučaj fizičkog sukoba evidentiran prije tri godine kada je postupano prema protokolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana