Čabrić: Institucije Srpske daju punu podršku žrtvama nasilja

Srna
Foto: Srna

DOBOJ- Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić rekla je da je u toku revitalizacija radne grupe koja će raditi na izradi novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici, s obzirom na uočene nedostatke postojećeg, te poručila da institucije Srpske daju punu podršku ženama žrtvama nasilja.

Čabrićeva, koja danas u Doboju prisustvuje Biznis forumu "Osnažene i zaposlene - korak bliže ka eliminaciji rodno zasnovanog nasilja", navela je da se u Srpskoj vrijedno i predano radi za sve žene koje su žrtve i koje su bile žrtve nasilja u porodici.

Ona je rekla da su pod ingerencijom Ministarstva tri sigurne kuće u Banjaluci, Modriči i Bijeljini, sa 55 korisnika, u čijem finansiranju sa 70 odsto učestvuje Vlada Republike Srspke, a 30 odsto lokalne zajednice iz kojih korisnice dolaze.

"Iznos se formira na nivou dvije prosječne plate od prošle godine, pa je to u ovom momentu 2.343 KM", izjavila je Čabrićeva.

Ona je navela da je svaka lokalna zajednica potpisala memorandum kako reagovati u slučaju potrebe zaštite žrtava, te pojasnila da je riječ o multisektorskom timu u kojem učestvuju Centar za socijalni rad i MUP Republike Srpske, a prikupljeni podaci se dostavljaju Ministarstvu.

"Po broju prijava iz lokalnih zajednica mi i reagujemo. Ukoliko se iz lokalnih zajednica niko ne javlja, ne vidimo ni mi potrebu građenja sigurnih kuća", istakla je Čabrićeva i apelovala da se žrtve ne ustručavaju da potraže zaštitu.

Čabrićeva je podsjetila da je u funkciji i SOS-telefon, kao i zakon "četiri plus" - finansijska podrška nezaposlenom roditelju koji je u primjeni od januara.

Biznis forum "Osnažene i zaposlene - korak bliže ka eliminaciji rodno zasnovanog nasilja" organizovalo je Udruženje građana "Budućnost" iz Modriče, čiji je direktor Gordana Vidović ocijenila da je Forum jedna od karika u dugoročnijoj podršci žrtvama nasilja u porodici.

Ona je napomenula da je cilj jačanje ličnih kompetencija žrtava nasilja kako bi bile ekonomski snažnije, te u tom pravcu ukazala na neophodnost uvezivanja lokalnih uprava i privrednika.

Vidovićeva je navela da je završen projekat samozapošljavanja i ekonomskog jačanja žena iz svih osam sigurnih kuća u BiH, kroz koji je obezbijeđeno 18 grantova u iznosu od po 3.000 do 5.000 evra.

Korisnik ovog granta je i samohrana majka šestoro djece iz Modriče Boja Gajić, koja je rekla da je sredstvima kupila kosačicu i trimer kojima održava dvorišta kuća sugrađana koji su u inostranstvu ili starijim licima.

Gajićeva je rekla da je u tom poslu već dvije godine i da je neophodan alat ranije iznamljivala.

Biznis forum "Osnažene i zaposlene - korak bliže ka eliminaciji rodno zasnovanog nasilja" održava se u hotelu "Park" u Doboju, a kao gost prisustvuje i direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana