Čabrić: Aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja porodice

Srna
Čabrić: Aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja porodice

BANjALUKA - Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske je aktivnostima koje realizuje usmjereno na poboljšanje položaja porodice kao osnovne i najvažnije ćelije svakog društva i u narednom periodu nastaviće sa tom praksom, rekla je Srni resorni ministar Selma Čabrić povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice.

Čabrićeva je naglasila da se primjenom Zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, isplatom mjesečnog primanja od 750 KM uz poreze i doprinose, pruža direktna i vrlo značajna podršku višečlanim porodicama.

Ona je istakla da su u budžetu Republike Srpske za primjenu ove mjere predviđena sredstva od oko 70 miliona KM.

"Podrška roditeljima i porodicama pruža se i obezbjeđivanjem besplatnih udžbenika za odlične učenike od petog do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, za šta godišnje izdavajamo 250.000 KM, ali i za rođenje trećeg i četvrtog djeteta u vidu jednokratne pronatalitetne naknade od 600 KM za rođenje trećeg i 450 KM za rođenje četvrtog djeteta", navela je Čabrićeva.

Ona je navela da Ministarstvo pruža podršku mladim bračnim parovima subvencionisanjem kamatne stope na stambene kredite, naglasivši da je rješavanje stambenog pitanja vrlo značajna stavka u životu svakog mladog čovjeka koji želi da formira porodicu.

"Ministarstvo je do sada na ovaj način pružilo podršku za 5.120 korisnika, a u te svrhe je, zaključno sa 2022. godinom, plasirano više od 17.100.000 KM", rekla je Čabrićeva.

Ona je ponovila da mjere postoje i da će se Ministarstvo porodice, omladine i sporta truditi da ih modifikuje i unapređuje u skladu sa mogućnostima.

"Ono što želim reći, a nema veze sa mjerama, je da je porodica, bez obzira na materijalni status, najsigurnije mjesto za svakog čovjeka i da je treba njegovati", dodala je Čabrićeva.

Ona je naglasila da su djeca najsigurnija u porodičnom domu i da je zato važno da se u ovim izazovnim vremenima aktivnostima institucija, ali i izvještavanjem medija, govori o zdravoj, čestitoj porodici i da se promoviše najvrijednije, naročito u porodičnim odnosima, ljubav, poštovanje, uvažavanje, tolerancija i razgovor.

"Ukoliko to imamo u porodici imamo sve i nikakve materijalne vrijednosti se sa tim ne mogu mjeriti. Svjesna sam i da postoje životne teškoće s kojima se porodica suočava i da nova vremena postavljaju pred sve nas nove zadatke i da se moramo prilagođavati, ali sam sigurna i da su naši ljudi uprkos svemu tome, prvenstveno posvećeni porodici i da baštine ove vrijednosti", rekla je Čabrićeva.

Ona je svim građanima Republike Srpske čestitala 15. maj, Međunarodni dan porodice, sa željom da se njeguju tradicionalne porodične vrijednosti, ljubav, poštovanje, razumijevanje i da se stvaraju nove generacije koje će biti spremne da idu tim putem i kojima će porodica biti uvijek prije svega i iznad svega.

Tokom 80-tih godina, UN su počele da usmjeravaju pažnju na pitanja u vezi sa porodicom.

Na osnovu preporuka Ekonomskog i socijalnog savjeta, Komisija za društveni razvoj je 1983. godine u svojoj rezoluciji o ulozi porodice u procesu razvoja, zatražila od generalnog sekretara UN da se poveća svijest među donosiocima odluka i javnosti o problemima i potrebama porodice, kao i o efikasnim načinima ostvarivanja tih potreba.

Generalna skupština UN je 1993. godine odlučila da se 15. maj svake godine obilježava kao Međunarodni dan porodice.

Ovaj dan se obilježava sa dvostrukim ciljem - da se podigne svijest o značaju porodice i različitim aspektima koji negativno utiču na porodicu.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana porodice ove godine jeste podizanje svijesti o uticaju demografskih trendova na porodicu.

U Zavodu za statistiku Republike Srpske navode da su demografske promjene jedan od najvažnijih trendova koji utiču na život ljudi, te na dobrobit porodica širom svijeta.

"Demografski trendovi su uglavnom oblikovani obrascima fertiliteta i mortaliteta. Istraživanja pokazuju da smanjenje plodnosti povećava učešće žena u radu. S druge strane, kao posljedica trenda opadanja fertiliteta dolazi do povećanja broja porodica sa manje članova", istakli su iz Zavoda za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana