Bukejlović posjetio KPZ Tunjice; Održana pokazna vježba

GS
Foto: RTRS

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović posjetio je Kazneno popravni zatvor Tunjice kod Banjaluke.

Održana je pokazna vježba Sprečavanje pobune i bijega iz zatvora, koja je potvrdila je spremnost pripadnika MUP-a da odgovore i na nasloženije situacije na koje moraju biti spremni.

Kapacitet zatvora je 472 mjesta ,a da posljednjih 15 godina nisu imali nijedan bijeg , potvrda je ,da je situacija zadovoljavajuća.

- Postoji određen vid materijalnih, infrastrukturnih, ali i kadrovskih potreba i u narednom periodu ćemo razmatrati budžetske okolnosti da bi im izašli u susret - rekao je Bukejlović.

U Republici Srpskoj postoji šest kazneno-popravnih zavoda, od kojih su tri zatvorenog tipa - Foča, Banjaluka i Bijeljina, te tri poluotvorenog tipa - Trebinje, Doboj i Istočno Sarajevo u kojem postoji odjeljenje za žene i maloljetnike, prenosi RTRS.

 Pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Pero Dunjić rekao je da KPZ Banjaluka ima veoma dobre uslove za izdržavanje kazne zatvora, ali da će se raditi na obnavljanju materijalnih i infrastrukturnih sredstava kojima ističe rok trajanja.

"U Republici Srpskoj imamo šest kazneno-popravnih zavoda u kojima je trenutna popunjenost kapaciteta između 40 i 50 odsto", naveo je Dunjić. Vršilac dužnosti direktora KPZ Banjaluka Dragan Jevđenić kaže da je ova ustanova zatvorenog tipa u kojoj kaznu zatvora služe zatvorenici do pet godina kazne, povratnici, maloljetna lica koja su upućena na izdržavanje vaspitne mjere i pritvorena lica.

"Zadnjih 15 godina nismo imali pokušaja bjekstva, niti pobuna, tako da je stanje bezbjednosti dobro.

Kapacitet KPZ-a je 472 lica, a trenutno je popunjenost manja od 50 odsto. Trenutno nemamo nijedno dijete u vaspitno-popravnom domu", rekao je Jevđenić. On je dodao da je sa resornim ministrom razgovarao o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih, kao i o određenim ulaganjima.

Posebna jedinica KPZ-a Banjaluka izvela je pokaznu vježbu simulirajući pokušaj bjekstva i pobunu. U Republici Srpskoj postoji šest kazneno-popravnih zavoda, od kojih su tri zatvorenog tipa - Foča, Banjaluka i Bijeljina, te tri poluotvorenog tipa - Trebinje, Doboj i Istočno Sarajevo u kojem postoji odjeljenje za žene i maloljetnike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana