Budući brucoši se već uhvatili u koštac s matematikom

Milijana Latinović
Budući brucoši se već uhvatili u koštac s matematikom

BANjALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Da bi zablistali na prijemnom ispitu i upisali se na željeni fakultet, budući brucoši u Srpskoj i ove godine imaju priliku da stečeno znanje usavrše na časovima pripremne nastave koji se, nakon dvije godine, vraćaju u amfiteatre.

Pandemija virusa korona pripremne časove je iz amfiteatara bila preselila u onlajn učionice i na internet platforme.

Na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) već je počela pripremna nastava, a matematičke zavrzlame savladava nešto više od 80 budućih brucoša.

- Tri radne subote su iza nas. Pripremna nastava iz matematike je besplatna za sve buduće brucoše koji se planiraju upisati na neki od fakulteta na banjalučkom Univerzitetu, a za koji polažu prijemni iz matematike - rekla je asistent na PMF-u Milica Jaguzović i dodala da nastava traje od deset do 13 časova.

Jaguzovićeva je kazala da se zainteresovani i dalje mogu prijaviti, a više informacija o lekcijama koje izučavaju moguće je pronaći na internet stranici ove visokoškolske ustanove.

Pripremnu nastavu iz biologije će kao i do sada organizovati Medicinski fakultet u Banjaluci, a dekan te visokoškolske ustanove Ranko Škrbić rekao je za “Glas Srpske” da će ti časovi biti po završetku školske godine.

- Očekujem da će pripremna nastava početi u junu. Časovi se plaćaju nešto sitno, ali nemam sada precizne podatke o cijeni - rekao je Škrbić.

Pripremnu nastavu organizovaće i fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Pripremu iz matematike mahom organizuju tehnički i drugi fakulteti na kojima se izučavaju studijski programi vezani baš za matematiku. Osim toga, na neki drugim studijskim programima, kao što je pedagogija, ali i programima društveno-humanističkih nauka sprovešćemo određenu vrstu pripremne nastave - rekao je prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić.

Dodaje da je praksa proteklih godina bila da se pripremna nastava organizuje u junu, te da očekuje da tako bude i ove godine.

- Sve veći broj fakulteta pripremnu nastavu organizuje besplatno - istakao je Vladičić.

Vlada Republike Srpske odobrila je upis 4.372 studenta u prvu godinu studija prvog ciklusa u akademskoj 2022/23. godini. Prema odluci Vlade, na budžetu ima mjesta za 3.283 studenta, a 606 budućih studenata biće upisano na samofinansiranje.

Konkurs

Konkurs za upis nove generacije studenata na Univerzitet u Banjaluci biće objavljen 8. juna, dok je polaganje prijemnih ispita planirano 27. juna. Kako je navedeno u Akademskom kalendaru te visokoškolske ustanove, prijem dokumenata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija trajaće od 20. do 26. juna, a upis kandidata koji polože prijemni ispit i steknu pravo upisa planiran je od 4. do 7. jula ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana