Budimir: Uz digitalnu transformaciju do efikasnije javne uprave

Srna
Budimir: Uz digitalnu transformaciju do efikasnije javne uprave

BANjALUKA- Digitalna transformacija Republike Srpske jedan je od prioriteta Vlade, koja će, poštujući sve nadležnosti koje Srpska ima u BiH, insistirati na jačanju zakonskog okvira u tom procesu, poručio je danas u Banjaluci ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir.

Obraćajući se u Banjaluci na otvaranju konferencije "

Unapređenje elektronske uprave u Republici Srpskoj - procjena stanja i buduće reforme", Budimir je istakao da je Vlada Republike Srpske – vlada kontinuiteta i da se iz ekspozea premijera Republike Srpske Radovana Viškovića moglo vidjeti da će ovo biti jedan od prioriteta u njenom radu.

"To podrazumijeva podizanje efikasnosti javne uprave, od usluga povjerenja do svega onoga što podrazumijeva digitalizacija", istakao je Budimir.

On je rekao da će resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske u narednom periodu tražiti mogućnost kreditiranja i tehničke podrške u ovom procesu.

"Digitalizacija organa javne uprave treba da dovede do određene uštede. Unapređenje elektronske uprave u Republici Srpskoj ne treba da uplaši naše građane, već moramo napraviti dobar pristup i upoznati krajnje korisnike čemu ona služi, odnosno da neće iskomplikovati - već pojednostaviti stvari i to je naš cilj", rekao je Budimir.

Budimir je podsjetio da su na projektu elektronske uprave u Republici Srpskoj, osim resornog, aktivno radila ministarstva finansija, uprave i lokalne samouprave, Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te Poreska uprava Srpske.

On je izrazio nadu u buduću saradnju resornog ministarstva sa Svjetskom bankom na novim projektima. Konferenciji, koja se održava u okviru projekta tehničke pomoći Svjetske banke " Podrška reformi javnog sektora u BiH", prisustvuju predstavnici Kancelarije Svjetske banke u BiH, predstavnici Kancelarije EU u Banjaluci, Ministarstva za transport i komunikacije u Savjetu ministara, te federalnog Ministarstva za promet i komunikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana