Budimir: Porodična medicina - stub razvoja zdravstvenog sistema

Srna
Foto: Srna

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir istakao je da je porodična medicina temelj zdravstvenog sistema svake države i stub razvoja zdravstva, jer bez kvalitetnog temelja nema dobre sekundarne, ni tercijarne zdravstvene zaštite.

”Republika Srpska i naši medicinski fakulteti su na vrijeme prepoznali taj značaj i preduzeli korake na razvoju katedre i predmeta za ovu oblast, tako da smo postali lideri u ovoj oblasti u regionu”, rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

On je, prije početka dvodnevne Konferencije “Jačanje kapaciteta katedri porodične medicine na medicinskim fakultetima s ciljem unapređenja primarne zdravstvene zaštite”, rekao da je ovaj događaj prilika za pružanje podrške zemljama u regionu koje nemaju razvijenu porodičnu medicinu kao primarnu zdravstvenu zaštitu.

“Zadovoljan sam aktivnostima na medicinskim fakultetima na naša dva javna univerziteta koji su pokazali agilnost, ali i probojnost na međunarodnom akademskom forumu”, naglasio je Budimir.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je Konferencija organizovana s ciljem da se skrene pažnja i ukaže na izazove u ovoj oblasti porodične medicine, te napomenuo da ne postoji kvalitetna sekundarna ili tercijarna zdravstvena zaštita bez kvalitetne porodične medicine.

“Pokušavamo dati svoj maksimum i učiniti porodičnu medicinu što zanimljivijom, te imamo malo bolju situaciju nego što je u drugim zemljama kada je riječ o zainteresovanosti studenata koji završavaju medicinski fakultet da upišu porodičnu medicinu kao specijalizaciju”, naveo je Škrbić.

On je izrazio zadovoljstvo jer je konferencija okupila više od 40 učesnika iz regiona, te učestvuju dekani i drugi članovi medicinskih fakulteta cijelog regiona, od Slovenije do Sjeverne Makedonije.

“Razgovaraćemo o dostignućima u oblasti porodične medicine, ali i načinima kako da studente zainteresujemo za ovu granu medicine. Za Republiku Srpsku potrebno je oko 700 timova porodične medicine, a u ovom trenutku nedostaje oko 150 ljekara porodične medicine, te je potrebno uložiti napore da se studenti i dodatno zainteresuju za ovo polje medicine”, rekao je Škrbić.

Dekan Medicinskog fakulteta u LJubljani Igor Švab rekao je da u Sloveniji ima oko 1.000 timova ljekara porodične medicine, te da postoji potreba i za dodatnim ljekarima, ali i interes za ovu oblast.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da je današnja konferencija odlična prilika da se razgovara o izazovima u oblasti porodične medicine, te izrazio zadovoljstvo i što će biti potpisana “Banjalučka deklaracija”.

“Deklaraciju će potpisati dekani medicinskih fakulteta u regionu, a podrazumijevaće saradnju, te trasiranje zajedničkog puta za dalji razvoj porodične medicine, te razmjenu iskustva, kadra i druge aktivnosti”, rekao je Bokonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana