Budimir: Podrška ukidanju školarina

Anita Janković Rečević
Budimir: Podrška ukidanju školarina

BANjALUKA - Besplatno školovanje na željenom fakultetu u Republici Srpskoj, čini se, postaće java za studente koji dolaze iz višečlanih porodica bez obzira na to da li su ostvarili pravo upisa na teret budžeta.

Obećanje je to ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željka Budimira, a kao odgovor na inicijativu koju je nedavno uputilo Udruženje porodica sa četvoro i više djece iz Banjaluke.

Uzimajući u obzir rastuće troškove života i tešku ekonomsku situaciju u zemlji, iz pomenutog udruženja su od nadležnih zatražili da studenti iz višečlanih porodica iz Banjaluke budu oslobođeni plaćanja školarine koja na pojedinim fakultetima dostiže i do 4.000 KM na godišnjem nivou.

Inicijativa je, kako je “Glas” već pisao, poslata na adrese Univerziteta u Banjaluci i resornog ministarstva, a ministar Željko Budimir juče je rekao da će zahtjev rado podržati.      

- Još nisam zvanično dobio inicijativu, ali preliminarno mogu reći da će dobiti pozitivan odgovor jer sam zastupnik demografskog rasta u Srpskoj i podržavam sve mjere koje će tome doprinijeti - rekao je Budimir.

Predsjednik banjalučkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece Jovan Radovanović kaže za “Glas” da ga je pozitivan odgovor resornog ministra veoma obradovao.

- Nisam to očekivao jer prethodni ministar pomenuto pitanje uopšte nije razmatrao, samo je inicijativu vratio Univerzitetu. Očekujemo zvanični odgovor od resornog ministarstva i drago mi je da tako razmišlja. Oslobađanje plaćanja školarine mnogo će značiti porodicama - rekao je Radovanović.

On je dodao da u Banjaluci ima oko 290 studenata iz višečlanih porodica, ali da ih je na stotine iz drugih krajeva Srpske, zbog čega smatra da inicijativu treba proširiti na cijelu Republiku.

Isto smatra i predsjednik republičkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece Miladin Gotovac navodeći da je inicijativa sa istim zahtjevom pokretana i ranijih godina.

- Republičko udruženje je resornom ministarstvu u sastavu prošle Vlade RS podnijelo zahtjev da studenti iz višečlanih porodica budu oslobođeni plaćanja školarine ili da im se ti troškovi ublaže. Očekujem da se u obzir uzmu studenti iz cijele Republike Srpske, a ne samo iz Banjaluke iako je sada inicijativa upućena iz grada na Vrbasu. Već koliko danas uputićemo zahtjev ministru Budimiru da odluka, ukoliko se donese, bude na nivou cijele Srpske. Moramo  voditi računa o djeci iz svih sredina - naglasio je Gotovac.   

Cjenovnik

Studenti u  Srpskoj koji se finansiraju iz budžeta školarinu plaćaju 42 marke, dok svi ostali moraju obezbijediti znatno više novca.

Tako se školarina za samofinansirajuće studente kreće od 1.000 do 4.000 KM u zavisnosti od fakulteta koji je pod krovom banjalučkog Univerziteta, dok oni koji studiraju vanredno treba da plate od 440 do 2.000 maraka. Strani državljani za školarinu moraju izdvojiti od 2.000 do 8.800 KM. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana