Brojni projekti za srbačke đake: Prvi posao odskočna daska za stalno zaposlenje

Dejan Jovičić
Brojni projekti za srbačke đake: Prvi posao odskočna daska za stalno zaposlenje

SRBAC - Srbački đaci od srednjoškolskih dana se pripremaju za najvažnije životne izazove prolazeći kroz programe kojima stiču prvo radno iskustvo, što im je od velike koristi prilikom budućeg zaposlenja ili nastavka školovanja.

Izvršna direktorica Udruženja građana “C.E.Z.A.R.” Tanja Šnjegota kaže da će i ove godine biti organizovan projekat “Zaposli srednjoškolca”, kao jednomjesečni program zapošljavanja, koji finansijski podržava Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

Dodaje da je lani organizovan pilot projekat za 20 srednjoškolaca koji su prošli obuku u Klubu za traženje posla, stekli praktična znanja i vještine i dobili prvi posao i honorar.

- Ove godine šansu će dobiti 15 đaka, koji će mjesec dana biti angažovani kod srbačkih poslodavaca, a broj radnih časova na sedmičnom i mjesečnom nivou dogovorićemo sa učesnicima projekta - rekla je Šnjegota.

Prednost imaju učenici završnih razreda, a dodatne bodove dobiće kandidati s boljim prosjekom ocjena i volonterskim aktivnostima.

Šnjegota kaže da je projekat “Zaposli srednjoškolca” prvi takvog tipa u Srpskoj i dodaje da radni angažman đaka nije poremetio školske obaveze, jer su sedmično radili od 10 do 20 sati i dobili pristojnu zaradu.

Svake godine u srbačkom Centru srednjih škola “Petar Kočić” organizuju i akciju “Idemo na Mars”, u okviru koje đaci na jedan dan zamijene mjesta sa rukovodstvom, pedagoško-psihološkom službom i profesorima škole kako bi se upoznali sa međusobnim zadacima i obavezama.

Učenik trećeg razreda gimnazije Vukašin Vujinović zamijenio je ovih dana za katedrom profesoricu istorije Svjetlanu Milošević i održao školski čas o temi “Izgradnja srpske države i vladavina ustavobranitelja”. Nakon predavanja, učenicima je postavljao pitanja i podsticao ih da kritički razmišljaju i zaključuju.

- Bilo mi je potrebno tri dana da se pripremim za čas, a koristio sam i prezentaciju. Iako je naša profesorica odlična u svom poslu, smatram da sam se dobro snašao u njenoj ulozi. Uvidio sam da je posao profesora zahtjevan i da, iako istorija spada u jedan od mojih omiljenih predmeta, ne bih volio da radim taj posao - rekao je Vukašin.

Mnogi srbački srednjoškolci u okviru praktične nastave angažovani su kod lokalnih privrednika, a nije rijetkost da neki od njih, nakon završetka škole, tu i ostanu.

Momir Aničić, vlasnik firme “Atom kompani”, koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i galanterije, kaže da trenutno na obuci imaju šestoro đaka metalske struke koji su se pokazali kao dobri radnici.

- Upijaju znanje i vrijedno rade svoj posao. Svake godine stalno zaposlimo barem jednog do dva učenika, a neki od njih rade kod nas već duže od decenije. Đacima je od velike koristi da se već u srednjoškolskim danima pripreme za obaveze koje ih čekaju kroz život - rekao je Aničić.

Ranijih godina u Srpcu je organizovana i akcija “Socijalni dan”, u okviru koje su učenici volontirali u privatnim preduzećima.

Prijave

Rok za dostavljanje đačkih prijava za drugi krug je 13. mart do 12 časova, a srednjoškolci se mogu javiti u “C.E.Z.A.R.” ili putem njihove “Fejsbuk” stranice. Za poslodavce koji izraze želju da učestvuju otvoreni su i brojevi telefona: 051/928-126 i 065/816-107, te i-mejl adresa: [email protected] .

- Prijave su otvorene za javna i privatna preduzeća koja mogu dodatno novčano stimulisati đake, ako to žele, pored honorara koji im je obezbijeđen kroz projekat - rekla je Tanja Šnjegota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana